Samenwerking tussen Humanitas Eemland (HE) en het Humanistisch Verbond (HV)

Samenwerking tussen Humanitas Eemland (HE) en het Humanistisch Verbond (HV)

Wie zijn die mensen die in de activiteitencommissie van Humanistisch Verbond Eemland zitten? Wat beweegt hen. Dat was de aanleiding van een artikel in de nieuwsbrief van het HV in december 2020.

Denkers en doeners… ze kunnen niet zonder elkaar!

In 2002 begon ik als communicatieadviseur bij Humanitas DMH. Een organisatie voor mensen met een hulpvraag. Daarvoor was ik al een tijdje lid van het HV en dacht in alle onschuld dat HV en Humanitas in de kern hetzelfde waren of zijn. Maar, dat bleek toch echt niet het geval te zijn zoals mij toen keer op keer duidelijk werd. Eigenwijs zoals ik ben, vond ik toch dat er veel overeenkomsten in zaten, kijk maar naar de waarden. Toch kreeg ik standaard als antwoord HV zijn de denkers en Humanitas zijn de doeners. Ook nu op de grens van 2020 naar 2021 wordt dat nog steeds wel gedacht of gezegd. Maar beste lezer, een doener kan toch niet buiten een denker en een denker toch niet zonder een doener!

Samenwerking

Ongeveer een jaar of drie terug vroeg Ria Olthof (activiteitencommissie HV) aan Humanitas Eemland (vrijwilligersorganisatie) of één van de coördinatoren van Vriendschappelijk Huisbezoek iets wilde vertellen over eenzaamheid. Die uitnodiging namen we dankbaar aan om te vertellen wat het betekent als je eenzaam bent. Samen met mijn collega’s Marion Wiertz en Christien Stoeten maakten we een kader zodat ik het verhaal over het voetlicht kon brengen. En daar in het Koetshuis in Amersfoort ontstond onze eerste samenwerking, die tussen de denkers en de doeners!

Daar bleef het niet bij. We zetten het Café Vrijdenken op Vrijdag op en we schreven een echt gebeurd verhaal voor de Society Ubuntu om de aarde gezond te houden. Dus waarom zouden we niet nog meer samenwerken, dat maakt ons beide sterker.

Hannah Arendt

Vanuit het coördinatorschap van HE zit ik sinds een jaartje in de activiteitencommissie van HV Eemland. Inspirerende mensen, die mij als doener tot nadenken zetten. Een voorbeeld: Zo zouden we een lezing houden over filosoof Hannah Arendt. Iemand die ik niet ken. Maar corona betekent nu eenmaal anders omgaan met wat daarvoor gewoon was. Dus was er in de nadagen van 2020 geen KoffieZin. Maar die naam van haar kom ik nu steeds vaker tegen in de boeken die ik de afgelopen tijd las: De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, Geert Mak In Europa 1999 – 2019. En ook vandaag nog in Blindganger van Michael Ondaatje. Het prikkelt mijn nieuwsgierigheid.

 

Graag kijk ik uit naar een verdieping van onze samenwerking én naar die KoffieZin om een indruk te krijgen wat Hannah Arendt voor ons zou kunnen betekenen in 2021!

 

Inge Boelaart 

Weetjes van Vriendschappelijk Huisbezoek (VHB)
Waarom ben jij vrijwilliger?

Deze vraag willen we komend jaar steeds stellen aan een aantal van onze vrijwilligers. Waarom doen zij wat ze doen? Dit keer het antwoord van Jelleke Hof, vrijwilliger van VHB uit Amersfoort.

“Nu ik ben gestopt met werken, heb ik meer tijd gekregen om iets te doen voor anderen. Graag zet ik me in voor mensen die het lastig of minder hebben in onze samenleving.”

 

Wil jij ook op onze vraag ‘Waarom ben jij vrijwilliger?’ een antwoord geven, stuur dan een mailtje naar vhb.eemland@humanitas.nl en één van de coördinatoren neemt contact met je op.

Een bijzonder verzoek

Via één van onze contacten kregen wij het verzoek of we iemand wisten, die in december een box van Aviko in ontvangst kon nemen. Aviko wilde namelijk 1000 geluksmomentjes uitdelen, en van een situatie een foto maken.  Uiteraard hebben we eerst onderzocht of het een betrouwbaar marketingbureau was, die het verzoek bij ons indiende. En na onderzoek, gingen we aan de slag. Er moest snel gehandeld worden, dus veel tijd hadden we niet om een passende kandidaat te vinden. Maar het is ons gelukt! Daphne Mesrits was onze vrijwilliger die in het spotje van Aviko optreedt. Op de foto zie je Daphne met de box.

Terug naar het nieuwsoverzicht