“Bijdragen aan de algemene ontwikkeling van jongeren”

Emmie Dillen is een van de 450 vrijwilligers van Humanitas Eindhoven. Ze is als vrijwillig mentormaatje aangesloten bij Humanitas MentorMaatjes. MentorMaatjes is één van de activiteiten die vallen binnen het Humanitas thema ‘Opgroeien’.

Mijn naam is Emmie Dillen en ik heb niet één maar twee leerlingen die ik begeleid als mentormaatje. De reden hiervoor is dat ik de uren bij MentorMaatjes gebruik voor mijn stage. Ik studeer Sociale Studies op de Fontys in Eindhoven en zit nu in mijn tweede leerjaar. Als sociaal werker begeleid en ondersteun je mensen en werk je vanuit de kracht en kwaliteit van een ander, wat je dus ook goed kunt toepassen als mentormaatje. Binnen mijn studie kun je verschillende richtingen kiezen en ik heb gekozen voor de richting ‘jeugd’, mede door mijn stage bij Humanitas als mentormaatje.

Wat een drijfveer voor mij is, is te kunnen bijdragen aan de algemene ontwikkeling van jongeren. Ik vind het belangrijk dat kinderen kind kunnen zijn om zichzelf uiteindelijk goed te kunnen ontwikkelen. Hier wil ik mijn steentje aan bijdragen door ze hiermee te ondersteunen en begeleiden en ze de juiste richting op te helpen.

Omdat ik mentormaatje ben voor mijn studie, heb ik daarnaast nog genoeg tijd om te kunnen studeren. Het is voor mij helaas niet mogelijk om beide kinderen op dezelfde dag te kunnen zien, aangezien ze beiden op de basisschool zitten en dus ongeveer rond dezelfde tijd uit zijn. Maar dit is goed te plannen zodat ik niet in de knoei kom met mijn studie.

De kinderen of hun ouders of de school hebben van tevoren een aantal hulpvragen opgesteld waarbij ik actief help en begeleid. Ieder kind heeft zijn eigen hulpvraag. De één heeft weinig zelfvertrouwen en moeite in de omgang met andere kinderen, bij de ander gaat het om het bieden van structuur en positieve aandacht door een moeilijke thuissituatie. Meestal ga ik hiermee aan de slag in een spelvorm, aangezien ze nog jong zijn en het niet fijn vinden als je tegenover ze gaat zitten om een serieus gesprek te voeren. Soms gaan we ook gewoon knutselen of andere spelletjes spelen om even lekker te kunnen ontspannen.

Dankzij mijn stage bij Humanitas en eerdere ervaringen heb ik besloten om de richting ‘jeugd’ te kiezen en mezelf hier nog meer in te ontwikkelen en verdiepen. Ik zou het ook zeker aanraden voor anderen om aan de slag te gaan als mentormaatje omdat het echt een voldaan gevoel geeft en het kost je maar 1 à 2 uur in de week waarmee je een ander heel blij maakt!

Terug naar het nieuwsoverzicht