“Ik reis met de verhalen van ‘mijn’ gezinnen mee.”

Henriëtte Heiningen is één van de 450 vrijwilligers van Humanitas Eindhoven. Zij werkt al 5 jaar als vrijwilliger bij de activiteit ‘Home-start’, één van de activiteiten die vallen binnen het Humanitas thema ‘opvoeden’.

“Ik ben destijds gestart met vrijwilligerswerk omdat ik in mijn werk als boekbinder vrij weinig mensen trof. En omdat ik altijd heb gewerkt in de hulpverlening was mijn behoefte aan contact een reden om in actie te komen. Ik heb destijds gekozen voor de activiteit ‘Home-start’ een laagdrempelige opvoedings- en gezinsondersteuning voor ouders met jonge kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar. De keus hiervoor was simpel. Ik had kleinkinderen in die leeftijd en daardoor had ik een goed beeld van de uitdagingen waar deze gezinnen voor stonden.

Voordat ik aan de slag ging ben ik goed opgeleid door Humanitas. Nog steeds krijg ik jaarlijks de kans om mee te doen aan (opfris)cursussen, sommige zijn verplicht en andere optioneel. Ik word heel goed begeleid door de Tijen Celik, coördinator van Home-Start. Als ik ergens mee zit kan ik altijd bij haar terecht.

Het is heel erg verschillend wat ik doe als ik een gezin bezoek. Soms doe ik de afwas, of vouw ik de was. Soms luister ik naar het verhaal van een vermoeide moeder terwijl ik haar voeten masseer. Of ik help met het avondeten en breng de kinderen mee naar bed. En soms wijs ik ze letterlijk de weg: naar de speeltuin, de bibliotheek, de peuterspeelzaal etc. Wat er maar nodig is, waar er maar behoefte aan is.

Wat ik persoonlijk heel erg belangrijk vind is dat ik de ouders die ik begeleid ook laat zien dat het hebben van kinderen geen last is, maar een zege, waarvan je moet (leren) genieten. Als het niet goed gaat met een gezin dan gaat iedereen in de overlevingsmodus en is er van genieten geen sprake meer. Dat is iets wat ik bij alle gezinnen heb gezien, ongeacht waar ze vandaan kwamen. Ik probeer ze het vertrouwen te geven dat ze het kunnen. Zorgen voor jonge kinderen is zwaar, maar je redt het wel. Ik probeer ze weer met andere ogen naar hun kinderen te laten kijken. Zodat deze periode niet alleen een moeilijke periode is om op terug te kijken, maar ook een hele dierbare.

Mijn vrijwilligerswerk is een enorme verrijking van mijn leven. Ik heb geleerd me open te stellen voor de ander, niet te veroordelen. Soms laat ik zien hoe ik iets zou doen, maar ik probeer nooit ‘mijn manier’ op te dringen. Samen zoeken we naar een manier die past bij de ander.

Het mooie aan mijn vrijwilligerswerk is wel dat ik voor mijn gevoel ‘meer bij de wereld hoor’. Doordat ik mensen ontmoet uit alle winstreken, hebben bepaalde plaatsen veel meer betekenis voor mij gekregen. Omdat die plaats staat voor een persoon die ik persoonlijk ken. Ik heb gezinnen begeleid uit Irak, Oekraïne, Rusland, China, Taiwan maar ook uit Nederland. Omdat ik wil begrijpen uit wat voor situatie iemand komt ga ik over het land lezen, wat speelt er, wat zijn de gebruiken. Vroeger was ik een heel reislustig persoon nu reis ik met de verhalen van ‘mijn gezinnen’ mee.

Terug naar het nieuwsoverzicht