“Kletsmaatje: Online taalcoaching ten tijde van Corona”

Dorine en Heleen zijn twee van de vrijwilligers van Meedoen in de Wijken van Humanitas Eindhoven. Meedoen in de Wijken helpt Eindhovenaren van buitenlandse afkomst hun Nederlands te verbeteren zodat ze actief kunnen deelnemen aan de samenleving.

Ten tijde van corona is de tijdelijke taalactiviteit 'Kletsmaatje' ontstaan. Bij deze activiteit gaat het om een laagdrempelig contact tussen de deelnemer(s) en de taalcoach (het Kletsmaatje) via telefoon, whatsapp, videobellen, mail en/of online meetings (Skype, Zoom). Het accent ligt meer in het oefenen van de taal in plaats van het leren van de grammatica.

Dorine en Heleen hebben samen met hun deelnemers Kletsmaatje ingeburgerd in hun taalgroep.

Kletsmaatje

Online taalcoaching in de praktijk

Opeens zitten we allemaal thuis. Mijn eerste reactie bij de eerste maatregelen was: prima, drie weken geen taalgroep, daarna weer verder. Maar voordat je het goed en wel beseft word je weer ingehaald door de werkelijkheid en blijft het niet bij drie weken. Dus al snel kwam er in mijn gedachten toch een proces op gang over hoe we op een andere manier contact konden houden met de deelnemers in onze groep.
Nadat ik een live online yoga-les bijwoonde via Zoom, ben ik gaan uitzoeken hoe dat werkt. Dat bleek niet zo moeilijk; je maakt een account aan en je kunt eigenlijk snel beginnen. Je maakt een “meeting” aan, kopieert de uitnodigingslink en verstuurt die via de mail of app naar de deelnemers (die je uiteraard eerst hierop voorbereidt). Er zijn meer mogelijkheden om dit te doen, als je een Microsoft account hebt kun je Teams gebruiken en het kan ook middels Skype (en nog veel andere mogelijkheden). Voor een-op-een coaching is videobellen via what’s app net zo makkelijk.
Er zit een kleine “maar” aan Zoom overigens: voor groepen is er een limiet van 40 minuten per sessie. Maar dat is niet zo’n groot probleem, we gaan na de eerste sessie allemaal een bakkie koffie of thee halen en na een kwartiertje starten we een tweede sessie. Vorige week waren we nog zo enthousiast bezig dat we nog een derde sessie zijn gestart!

Onze deelnemers (Heleen en ik doen deze groep op dit moment samen) zijn heel enthousiast. Blij dat we elkaar elke week toch kunnen ontmoeten, ondanks alle beperkingen. Want juist door die beperkingen komen ze nog minder vaak op plekken waar ze Nederlands kunnen spreken. En sommigen zitten dag in dag uit alleen thuis, en zien dus sowieso weinig mensen, best eenzaam. We praten uiteraard over corona, de maatregelen, de zorgen die zij hebben. Maar inmiddels zijn we ook weer lekker bezig met teksten, klanken, spelling.

Online zorgt ook weer voor andere, handige mogelijkheden. Zo kan ik een tekst op mijn scherm met iedereen delen, zodat we allemaal mee kunnen lezen. En toen we het over de Keukenhof hadden, hebben we ter plekke een YouTube filmpje gekeken. En ook 1-april grappen lukken prima via video-bellen.

Ik was héél blij met de tips in de vorige nieuwsbrief, zo zag ik dat op de website eenvoudigcommuniceren.nl onder het kopje “lezen in tijden van corona” de Startkrant en Weekkrant nu gratis te downloaden zijn. Die zijn echt superfijn, goed leesbaar voor de deelnemers en ook nog werkbladen met vragen en opdrachten erbij. Ik download meteen alles wat beschikbaar komt, want met die maandelijkse Startkrant kunnen we weken vooruit.

Daarnaast waren wij met onze groep aan het werk in de methode Klare Taal. Maar daar had ik natuurlijk alleen kopieën van. Aangezien onze groep erg gemotiveerd is en hard door wil werken en huiswerk wil maken, heb ik via de mail aan de dames van onze bieb gevraagd naar een digitale (ingescande) versie van klare taal. Die kreeg ik vervolgens fijn op de mail, dus kunnen we nu ook verder met de methode. Waarvoor onze grote dank!

Uiteraard kijken wij heel erg uit naar het moment waarop we elkaar allemaal weer in het echt kunnen ontmoeten. Maar we zijn blij dat we in de tussentijd op deze manier onze taalcoaching kunnen voortzetten!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht