“Beheers je de taal, dan gaan deuren voor je open.”

Carla is één van de vrijwilligers van een Meedoen in de Wijken, een gezamenlijk initiatief van Humanitas Eindhoven, Het Rode Kruis en St. OVAA. Meedoen in de Wijken helpt Eindhovenaren van buitenlandse afkomst hun Nederlands te verbeteren zodat ze actief kunnen deelnemen aan de samenleving. Zoals de Vietnamese Thanh Huyen Vu (33). Een jaar geleden sprak ze nog geen woord Nederlands. Nu kunnen we het interview voor dit artikel in het Nederlands doen. Een hele prestatie van Thanh!

“De sleutel tot deelname aan de samenleving is taal,” aldus taal- en participatiecoach Carla, “Kunnen communiceren, daar begint alles mee. Beheers je de taal dan gaan deuren voor je open. Thanh is een heel mooi voorbeeld van wat taal voor je kan doen.”

Thanh woont ondertussen al 5 jaar in Nederland. Ze is samen met haar man naar Nederland verhuisd omdat haar man besloot te promoveren aan de TUE, hij heeft hier nu een baan. In Vietnam werkte Thanh bij een bank op de afdeling kredietverlening. Omdat ze het Nederlands niet beheerste kon ze niet in haar vak aan de slag. Thanh: “In Nederland werkte ik tot voor kort bij een Oosterse supermarkt, onlangs ben ik op vrijwillige basis gestart op de administratie-afdeling van Archipel. Ik hoop vanuit deze functie door te kunnen groeien naar een betaalde functie als administratief medewerker.”

Carla: “Het aanbod van Meedoen in de Wijken is een half jaar tot maximaal een jaar taalonderwijs, gevolgd door een half jaar participatie-ondersteuning; daarmee begeleiden we deelnemers in hun zoektocht naar bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk, een opleiding, of andere activiteiten. Het is enorm knap om te zien hoe Thanh zich zo snel ontwikkeld heeft, ze is zeer ambitieus en positief ingesteld. Dat helpt natuurlijk enorm. Omdat Thanh een opleiding heeft afgerond in haar geboorteland is het voor haar ook gemakkelijker om te studeren. Maar ten opzichte van het Vietnamees is het Nederlands een totaal andere taal. Ik weet hoe moeilijk het is om een taal te leren dat helemaal niet lijkt op je moedertaal. Ik heb ooit een cursus Arabisch gedaan, dat viel mij ontzettend tegen. Dus ik heb enorm veel respect voor Thanh en de andere cursisten die deelnemen aan het project, die zoveel progressie boeken.”

Dankzij ‘Meedoen in de Wijken’ heeft Thanh qua taalbeheersing een basis kunnen leggen, van waaruit ze gemakkelijker nieuwe woorden leert. Onlangs slaagde ze voor haar inburgeringsexamen. Zonder daarvoor speciaal een cursus te volgen! Zelfstudie en de goede basis van ‘Meedoen in de Wijken’ waren voor haar voldoende. Thanh: “Nu help ik mijn man studeren voor het inburgeringsexamen. Want ook al werkt hij in Nederland, mede dankzij deelname aan het project ‘Meedoen in de Wijken’ spreek en schrijf ik nu beter Nederlands dan hij!”

Terug naar het nieuwsoverzicht