“Vrijwilligerswerk Humanitas: Iets doen voor een ander.”

Wendy Altorf (42) is één van de 450 vrijwilligers van Humanitas Eindhoven. Ze is als vrijwilliger werkzaam bij ‘Home-Start’, één van de activiteiten die vallen binnen het Humanitas thema ‘Opvoeden’. Het afgelopen jaar was Wendy, een klankbord voor Joyce Peters (28), een actieve moeder van drie kinderen van 7, 6 en 4 jaar oud.

Een aantal jaar geleden heeft Wendy er heel bewust voor gekozen om te stoppen met werken. Nu haar kinderen ouder zijn is er weer tijd en ruimte om aan de slag te gaan. Wendy besloot niet meteen op zoek te gaan naar een betaalde baan maar eerst wat voor de samenleving te gaan doen als vrijwilliger bij Humanitas. Wendy: “Het doen van vrijwilligerswerk is heel verrijkend. Je maakt verschil in iemands leven.” Als vrijwilliger ondersteunt ze gezinnen waar het even niet zo lekker gaat. Momenteel begeleidt ze de alleenstaande moeder Joyce Peeters.

Joyce heeft het als kind niet makkelijk gehad. Nu ze zelf moeder is doet ze er alles aan om haar kinderen een gelukkigere jeugd te geven dan ze zelf heeft gehad. Joyce: “Daar doe ik echt alles voor. Dat kost me soms wel veel moeite, zeker ook omdat alle drie de kinderen extra aandacht nodig hebben. Vooral over mijn dochtertje heb ik veel zorgen. Ze kwakkelt al met haar gezondheid sinds ze 6 maanden is. Ze heeft voortdurende overal ontstekingen, haar artsen slagen er maar niet in een diagnose te stellen. Het is ziekenhuis in en ziekenhuis uit.”

Zelf heeft Joyce ook geen goede gezondheid, ze heeft ADHD, reumatische klachten, allergieën en ze heeft een prenatale depressie gehad. Joyce: “Ik heb een uitkering, naast alle vaste lasten heb ik maandelijks maar een klein bedrag over voor voeding en kleding voor mijn gezin. Vanwege mijn gezondheid kan ik nu niet werken maar dat wil niet zeggen dat ik niets doe. Naast de intensieve zorg van mijn drie kinderen doe ik vrijwilligerswerk bij het Borstvoeding café, als ervaringsdeskundige begeleid ik daar moeders, en ik help op school en ben ook vrijwilligster bij het plaatselijke zwembad. Ik doe wat ik kan. En dat wordt gewaardeerd. Ik merk dat aan de mensen om mij heen omdat ze af en toe ook iets voor mij doen, dan staat er bijvoorbeeld opeens een tas met boodschappen voor de deur. Dat voelt fijn, er voor elkaar kunnen zijn. Ik vind dat eigenlijk iedereen wat zou kunnen doen voor een ander. Ik zie genoeg mensen om me heen die een uitkering genieten of in de schuldsanering zitten en vervolgens alleen maar op de bank televisie zitten te kijken. Het maakt me wel eens boos, omdat ik weet dat deze mensen maandelijks soms meer te besteden hebben dan ik. Ik heb geen schulden het zou fijn zijn als dat beloond zou worden. Bijvoorbeeld door wat financiële steun te ontvangen voor de zorggerelateerde spullen die ik eigenlijk voor mijn kinderen nodig heb. Voor mijn zoontje van 7 heb ik bijvoorbeeld een plashorloge nodig, omdat zijn blaas niet op het juiste moment een seintje naar zijn hersenen stuurt. Maar voor mij is dat een hele uitgave daar moet ik echt maanden voor sparen.

“Wendy leeft met me mee, ze is op de hoogte van wat er allemaal in mijn leven speelt en ze helpt me door naar me te luisteren.”

Op zich red ik mij, maar ik sta er vaak alleen voor. Daarom ben ik ook zo verschrikkelijk blij met Wendy van Humanitas.” Wendy: “Ik kom nu bijna een jaar iedere dinsdagochtend bij Joyce op de koffie. Echt veel hoef ik voor Joyce niet te doen, Joyce is een heel bijzondere vrouw. Met heel weinig weet ze heel veel te bereiken. Financieel heeft ze het niet makkelijk, zeker ook omdat alle drie haar kinderen extra zorg nodig hebben. Bij mij kan ze haar verhaal even kwijt. Ik kan haar helpen haar gedachten te ordenen. Het is voor mij maar een kleine moeite om wekelijks wat tijd met haar door te brengen. Joyce: “Voor jou een kleine moeite misschien maar voor mij zijn die bezoekjes een grote steun. Wendy leeft met me mee, ze is op de hoogte van wat er allemaal in mijn leven speelt en ze helpt me door naar me te luisteren. Daar ben ik haar erg dankbaar voor.”

Terug naar het nieuwsoverzicht