Eindhoven

“Ik wil anderen inspireren wat van hun leven te maken.”

Ali Ahmadi (22) is één van de 450 vrijwilligers van Humanitas Eindhoven. Dit jaar is zijn vierde jaar als vrijwilliger bij de activiteit ‘Vakantieweken’ één van de vier activiteiten die vallen binnen het Humanitas thema ‘Opgroeien’. Daarvoor ging hij zelf als Amajongere mee op vakantieweek van Humanitas.

Ali laat me gastvrij binnen in zijn studentenappartement. Hij komt net thuis van zijn stage en alleen vanavond is hij vrij. Hij is ambitieus en heeft grootse plannen. En daar werkt hij hard voor om die te realiseren. Naast zijn full-time stage werkt hij in de avonduren in een restaurant en de avonden die hij niet werkt, ondersteunt hij zijn familie die net in Nederland is komen wonen.

Ali is een van de vele vluchtelingen uit Afghanistan. Met zijn ouders, 2 jongere broertjes en zijn zusje vluchtten ze in 2009 naar Iran. Als oudste zoon van de familie mocht Ali daar niet blijven. Ali: “Het was een angstige, heftige en eenzame reis van 6 maanden en uiteindelijk belandde ik zonder mijn familie in Nederland. Alles was anders, alles was vreemd, ik verstond niemand en ik was alleen.” Ali kwam terecht in een woongroep voor Amajongeren en stroomde later door naar een begeleid wonen project, waar hij leerde voor zichzelf te zorgen. In die periode mocht hij een weekje vakantie vieren tijdens een Humanitas Vakantieweek. Samen met andere jongeren, met uiteenlopende levensverhalen, genoot hij met volle teugen van een korte break in zijn harde werkelijkheid. 5 dagen lang mocht hij weer even kind zijn.

“Humanitas Vakantieweek: 5 dagen lang weer even kind zijn.”

Ali had geluk, al na 1 jaar kreeg hij zijn verblijfsvergunning. Ali: “Ik was beleefd, beschaafd, een harde werker en super gemotiveerd wat van mijn leven te maken. Dat werd gewaardeerd. Ik kreeg vrienden en ik kreeg kansen, die ik met twee handen greep.”

Terwijl Ali zich de Nederlandse taal eigen maakte, een opleiding volgde en een bijbaan onderhield had hij ook nog een andere zorg. Zij familie in Iran. Ali zette alles in het werk om zijn familie naar Nederland te halen. Het kostte hem drie jaar, maar het lukte. Anderhalf jaar geleden werd hij herenigd met zijn gezin. Nu spendeert hij iedere vrije minuut aan zijn familie om ze wegwijs te maken in de Nederlandse maatschappij.

“Zo’n vakantieweek is een reddingsboei in woeste zee, zodat je even op adem kan komen.”

Daarnaast maakt hij ook nog elke zomer tijd vrij om als vrijwilliger de Humanitas vakantieweken te begeleiden. Ali: “Op een gegeven moment vroeg Humanitas of ik als leiding mee wilde gaan. Natuurlijk wilde ik dat, ik ben dankbaar voor de kansen die ik kreeg. En ik wil graag wat terug doen.
Omdat ik hetzelfde heb meegemaakt als de Amajongeren die meegaan vind ik gemakkelijk aansluiting. De jongeren voelen zich begrepen, ik heb aan een half woord genoeg. Ik probeer ze te laten zien wat je met een positieve instelling en hard werken in Nederland kunt bereiken. Ik hoop dat ik ze kan inspireren wat van hun leven te maken. Ook de Nederlandse jongeren die meegaan. Ik zeg altijd tegen ze. ‘Doe lekker mee, stop even met malen, geef je geest even rust en laad jezelf op.’ Dat is echt wat het is, zo’n vakantieweek. Een reddingsboei in woeste zee, zodat je even op adem kan komen. Dankbaar werk.”

Terug naar het nieuwsoverzicht