“Een gewaarschuwd mens telt voor twee”

Oedina Tijssen (25) is één van de 450 vrijwilligers van Humanitas Eindhoven. Ze is als voorlichtster werkzaam bij ‘Gevaarlijke Liefde’, een preventief voorlichtingsprogramma over internetgevaren, loverboyproblematiek en jeugdprostitutie, één van de activiteiten die vallen binnen het Humanitas thema ‘Opgroeien’.

“Het internet wordt door ronselaars meer en meer actief ingezet als vindplaats van seksslachtoffers,” vertelt Oedina. “Deze mensen scannen het internet op zoek naar geschikte kandidaten en proberen dan met deze jongeren, zowel meisjes als jongens, in contact te komen. Voor de jongeren lijkt dit eerste contact heel onschuldig. Het begint met een berichtje als ‘Wat heb je mooie ogen!’ of ‘Wat een leuke profielfoto’. Maar voor je het weet vragen ze of je je kleding uit wilt doen voor de webcam en meer. En vervolgens gaan ze met dit beeldmateriaal de jongere chanteren en wordt het van kwaad tot erger. Ik ken schrijnende voorbeelden van hoe erg het mis kan gaan. Tijdens mijn opleiding MBO Persoonlijk Begeleider heb ik stage gelopen bij een ‘Blijf van mijn lijf huis’. Hier heb ik meisjes en jonge vrouwen ontmoet, sommige met kinderen. Dit zijn vrouwen die in de val zijn gelopen of een relatie aan zijn gegaan met ‘een verkeerde jongen’. Het gaat zover dat sommige meisjes verslaafd raken aan verdovende middelen en in de prostitutie belanden. En altijd begon het heel onschuldig. Dit was voor mij ook een reden om mijn laatste stage bij Humanitas Gevaarlijke Liefde te doen. Gevaarlijke Liefde is een prachtig voorlichtingsprogramma. We geven kosteloos preventieve voorlichting aan jongeren internetgevaren, loverboyproblematiek en jeugdprostitutie.”

Oedina had helemaal geen ervaring met het geven van voorlichting. Oedina: “Het was in het begin ook best wel even zoeken naar de juiste houding. Je staat tenslotte wel voor een klas puberende jongeren, het is wel echt een uitdaging om de aandacht van iedereen erbij te houden. Gelukkig werd ik steeds handiger en zelfverzekerder in het presenteren. Ik ben nou ook niet meer bang om in te grijpen en de aandacht op te eisen. Soms trof ik een klas waarin een slachtoffer zat of iemand die een slachtoffer kent. Afhankelijk van de situatie ging ik dan het gesprek aan of nodigde ik zo iemand uit om na de voorlichting even te komen praten. Wij weten naar wie we zo iemand door moeten verwijzen voor de juiste hulp.

“Als ik één jongere heb weten te behoeden voor een donkere toekomst in de prostitutie dan is mijn missie meer dan geslaagd.”

Ik denk dat het geven van voorlichting over deze onderwerpen een vast onderdeel zou moeten zijn binnen het onderwijs. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Een voorlichting van Gevaarlijke Liefde zorgt ervoor dat het onderwerp herkenbaar en bespreekbaar wordt. Jongeren durven daardoor eerder om hulp te vragen en zo kan erger worden voorkomen. Als ik met alle voorlichtingen die ik het afgelopen jaar heb gegeven in ieder geval een jongere heb behoed voor een donkere toekomst in de prostitutie dan is mijn missie meer dan geslaagd.”Terug naar het nieuwsoverzicht