“De momenten dat we even zijn gaan wandelen waren net zo bijzonder voor mij”

Natalie Meyer (35) is een van de 450 vrijwilligers bij Humanitas Eindhoven. Ze was maatje van Stijn (18) bij Jeugdsupport, één van de activiteiten die vallen binnen het Humanitas thema ‘Opgroeien’.

Een jaar een maatje zijn bij Jeugdsupport was erg spannend voor mij. Er gingen allerlei vragen door me heen, de belangrijkste was of ik dit wel zou kunnen. Mijn onzekerheid begon een rol te spelen, wat zou de jongeren van mij vinden en kan ik wel de steun zijn wat iemand nodig heeft. Ik besloot er met een open blik in te stappen, geen verwachtingen, geen oordelen, gewoon zien hoe het loopt. Dat heeft de vriendschap gebracht waartoe het nu heeft geleid.  

Een geruststelling voor mij was ook dat ik altijd kon terugvallen op Pieter en Naomi. Om contact op te nemen was vrij makkelijk, ze waren maar een appje verwijderd. Achteraf gezien hebben we nauwelijks contact gehad, wat een goed teken is. Dat betekende dat alles op rolletjes liep tussen Stijn, mijn maatje, en mij. 

Een jaar een maatje zijn voor Stijn heeft voor mij mijn ogen geopend. Stijn liet me de wereld vanuit zijn oogpunt zien, iets wat voor mij heel nieuw was. Stijn durft voor zichzelf te staan, en weet wat hij belangrijk vindt. Dat was voor mij het belangrijkste leermoment. Mijn leven was een beetje een sleur geworden. Op zichzelf niks mis mee natuurlijk, maar het voelde voor mij alsof ik in een oneindige cirkel leefde zonder uitdaging. Stijn bracht daar voor mij verandering in. Een jaar een maatje zijn voor een jongen van 18 was voor mij een uitdaging. Het heeft me geleerd om creatief te gaan denken en uit mijn comfortzone te stappen.

We hebben samen veel dingen ondernomen die ik voor het laatst gedaan heb toen ík jong was, maar wat ik zeker nog steeds leuk vind om te doen. Zo zijn we gaan schaatsen, een aantal keren naar de bioscoop geweest, naar Dierenrijk Europa geweest, wezen bowlen, maar ook heb ik mijn eigen woonplaats opnieuw leren kennen. Iedere week besloten we samen wat we wilden gaan doen tijdens onze volgende afspraak en samen zijn we op ontdekkingstochten gegaan.  

De momenten dat we even zijn gaan wandelen waren voor mij net zo bijzonder. We hadden diepgaande gesprekken en vanaf ons eerste contact konden we allebei open en eerlijk zijn naar elkaar. Ondanks dat we totaal verschillende interesses hebben en er een behoorlijk verschil is in leeftijd hadden we nauwelijks momenten dat we even niets meer wisten te zeggen. Hij was nieuwsgierig naar mijn leven en ik was nieuwsgierig naar zijn leven. 

Ik ben niet alleen een maatje geweest voor Stijn, maar hij was ook zeker een maatje voor mij. Door hem durf en wil ik nu mijn eigen leven onder de loep nemen en kijken wat ik nu echt wil gaan doen en waar ik zo veel mogelijk energie van krijg. Ik denk niet dat ik zonder hem op dit punt zou zijn gekomen. Hij heeft voor mij een nieuwe wereld geopend. Ik kan met zekerheid zeggen dat we van elkaar geleerd hebben en uit onze eigen comfortzone durven te stappen en dat we allebei de wereld nu door een andere bril bekijken. In de nabije toekomst wil ik zeker nog eens een maatje zijn voor iemand, maar voor nu ga ik eerst onderzoeken wat ik wil ga doen.

Terug naar het nieuwsoverzicht