“Vrijwilligerswerk doen is gewoon heel erg leuk.”

Malou van de Rijt (25) is één van de 450 vrijwilligers van Humanitas Eindhoven, zij is maatje van Jane Nakpech (19) bij Jeugdsupport, één van de activiteiten die vallen binnen het Humanitas thema ‘Opgroeien’.

Deelneemster Jane Nakpech heeft een lastige puberteit achter de rug. Jane vond het moeilijk op een goede manier met haar emoties om te gaan. Dit zorgde voor erg lastige situaties thuis. Uiteindelijk is Jane daarom begeleid gaan wonen in Veldhoven. Jane vertelt: “Hier heb ik geleerd voor mezelf te zorgen en hoe ik beter met mijn emoties om kan gaan. Nog steeds vind ik het moeilijk om me te uiten. Ik heb er gewoon niet altijd zin in. Maar ik kan mijn emoties nu wel beter hanteren.” Als aanvulling op de professionele hulpverlening heeft Jane  ook een maatje van Humanitas Jeugdsupport: ‘Ondersteuning voor jongeren die te maken hebben (gehad) met jeugdzorg en jeugdhulpverlening.’

Jane: “Ik kan op een andere manier dingen kwijt bij Malou dan bij mijn vriendinnen.”

Jane en Jeugdsupport-maatje Malou zien elkaar regelmatig. Jane: “Ik vind het heel erg prettig dat Malou niet doorvraagt als ze merkt dat me iets dwars zit en ik het (nog) niet wil vertellen.” Malou haakt daar op in: “Dat is mijn taak ook helemaal niet. Ik ben er gewoon voor Jane. Zij bepaalt wat ze wel en niet aan mij vertelt. Tijdens onze afspraakjes doen we vooral leuke dingen. Dat gaat heel erg gemakkelijk want we hebben dezelfde interesses. We gaan dan samen een terrasje pakken, of thuis op de bank film kijken, een spelletje doen of we gaan samen koken.”

Jane: “Ik kan op een andere manier dingen kwijt bij Malou dan bij mijn vriendinnen. Ik hoef bij haar niet bang te zijn dat ze me niet meer wil zien door wat ik haar vertel. Dat is heel fijn. Ze hangt eigenlijk een beetje tussen een vriendin en een hulpverlener in. Ze helpt me ook echt met het aanpakken van lastige situaties. Omdat ze een paar jaar ouder is, en omdat ze is wie ze is, helpt ze mij om een probleem van een andere kant te bekijken en ze geeft me vrijblijvend advies hoe ik iets op kan lossen. Dat vind ik heel erg prettig.”

Malou: “Ik ben trots op Jane dat ze zo ver is gekomen het afgelopen jaar en het was een eer om daar onderdeel van uit te maken.”

Malou: “Het is dan wel ‘vrijwilligerswerk’ wat ik doe, maar het voelt niet als werk. Het is gewoon heel erg leuk. Ik vind het heel erg waardevol dat ik wat voor iemand zoals Jane kan betekenen, gewoon door er voor haar te zijn. Nu gaat het contact met haar heel erg vanzelf. Maar ik heb ook een andere deelnemer begeleid waarbij het allemaal wat moeilijker ging. Gelukkig kon ik toen terugvallen op de fijne ondersteuning van mijn Jeugdsupport-coördinator bij Humanitas. Maar zelfs dan, je doet al goed door dat je er voor iemand bent. Jane is een hele verstandige meid, weliswaar met een flinke rugzak, maar ik vind het echt superknap hoe ze nu haar leven leeft. Ze werkt, heeft een fijne relatie, ze heeft vriendinnen, en ze woont helemaal zelfstandig in een appartementje dat ze zelf heeft geregeld. Ik ben trots op Jane dat ze zo ver is gekomen het afgelopen jaar en het was een eer om daar onderdeel van uit te maken.”

Terug naar het nieuwsoverzicht