Humanitas Jongerenmaatjes

De Humanitas Jongerenmaatjes bieden je vriendschap en steun bij lastige situaties thuis of op school. Je maatje heeft aandacht voor jou.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je een tijdje niet lekker in je vel zit. Je zit bijvoorbeeld in een lastige situatie thuis of op school. Of omdat het contact met anderen niet zo lekker loopt en je het gevoel hebt er alleen voor te staan. Een maatje is dan zeker fijn voor een extra steuntje in de rug. Je Jongerenmaatje is er wél voor je, luistert naar je en geeft je aandacht en steun.

Je maatje gaat uit van jouw behoefte en legt je niets op. Het is een vriendschappelijk contact op basis van gelijkwaardigheid, gezelligheid en vertrouwen. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan sporten, naar een leuke bijeenkomst, een hobby uitzoeken of gewoon kletsen. Maar ook als je tips nodig hebt voor een sollicitatiebrief, een opleiding, of hulp wilt bij een telefoongesprek – op je maatje kun je bouwen. Voor iedereen tussen de 12 en 25 jaar. Als je minderjarig bent, dan heb je daarvoor wel de toestemming van je ouders nodig. Een maatje is iemand met wie je één keer per week iets leuks gaat ondernemen. Dat kan een leeftijdsgenoot zijn of een volwassene die op z’n minst jong van geest is. Je spreekt samen met je maatje af wat jullie gaan doen en wanneer.

Hoe maken we een koppeling?  

Als je je hebt aangemeld, neemt de coördinator Jongeren Maatjes contact met je op. De coördinator zal vervolgens samen met je een kennismakingsgesprek voeren om te kijken wat je wilt. Dan koppelt de coördinator jou aan een vrijwilliger. Als er geen klik is, dan regelen we een andere vrijwilliger. Na twee maanden vraagt de coördinator aan allebei of de klik er nog steeds is.

Hoe vaak en hoe lang?  

In principe één keer in de week of twee weken. Maximaal een jaar. 

Werkt het?  

Veel jongeren geven aan dat zij het heel fijn vinden om een maatje te hebben. Soms meteen al vanaf de eerste ontmoeting, soms is het even een of twee keer aan elkaar wennen.

Wat houdt de steun van Humanitas Jongeren Maatjes in?

Dat bepaal jij zelf, meestal samen met je maatje. Dat kan een goed gesprek zijn, of gewoon thee drinken en kletsen, samen voetballen, mee naar een sportvereniging, samen skaten of vissen, naar het museum etc..