Willeke Pellikaan blij met Home-Start

GORINCHEM- Home-Start is een mondiale organisatie die kosteloos gezinnen ondersteunt op het gebied van opvoeden of ondersteuning van ouders. In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is Home-Start, onderdeel van Humanitas afdeling Gorinchem en omstreken, actief bij vele gezinnen. Zo ook bij Willeke en Timon Pellikaan met hun drie kinderen. Het jonge stel heeft veel baat gehad bij de ondersteuning van vrijwilligster Ina van ’t Pad.

Home-Start is ontstaan in Engeland als aanvulling op professionele hulp- en dienstverlenende organisaties en wordt wereldwijd in 20 landen uitgevoerd. De organisatie ondersteunt ouders bij de opvoeding van hun kinderen. In Nederland wordt Home-Start inmiddels in 130 gemeenten aangeboden. Ruim 2750 gezinnen worden jaarlijks ondersteund door 2650 getrainde vrijwilligers. Door de ondersteuning probeert Home-Start te voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen.

In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is Home-Start, als onderdeel van Humanitas Gorinchem, met tientallen vrijwilligers actief. Gezinnen of alleenstaande ouders worden bijgestaan en hebben baat bij deze gratis vorm van dienstverlening. Dat ouders over het algemeen liever niet te koop lopen met hun problemen is evident. Een uitzondering daarop zijn Willeke (22 jaar) en Timon Pellikaan (24 jaar). Na de geboorte van dochter Rebekka (2 jaar) werden beiden negen maanden geleden blij verrast met de geboorte van de tweeling Hadassa en Damaris.

,,Een hele ommekeer in ons gezin,’’ laat Willeke weten. ,,Ineens drie kleine kindjes die alle zorg nodig hadden. Natuurlijk waren wij erg blij met de tweeling, maar het was zwaar. Wij sliepen weinig en overdag stond ik er alleen voor. Nadat de kraamzorg was afgelopen, kwam ik er helemaal doorheen te zitten. De kontakten met de buitenwereld werden spaarzaam. Toen tijdens een bezoek van de verpleegkundige van het consultatiebureau, Wiesje Eppink, zij aan me vroeg hoe het er mee ging, barstte ik in tranen uit. Door haar werd ik gewezen op Home-Start. Zelf had ik nog nooit van Home-Start gehoord, maar mijn eerste telefoontje was snel gepleegd.’’

Kort na haar eerste melding vond er in juli 2016 een intakegesprek bij haar thuis plaats met Anja de Kok, coördinator van Home-Start Alblasserwaard  en Vijfheerenlanden. Zij koppelde Willeke met vrijwilligster Ina van ‘t Pad en na het eerste bezoek was er overduidelijk een klik tussen beiden.

,,De eerste opmerking van Ina was,”  vervolgt Willeke, ,,Wat goed dat je ondersteuning vraagt. Veel moeders buffelen gewoon door.” ,,Ik liep toen echt met de gedachte rond dat mijn kinderloze periode nog helemaal zo slecht niet was. Ik denk dat er best nog andere moeders zijn die hetzelfde denken. Al snel keek ik uit naar de wekelijkse bezoeken van Ina. Het doorbrak mijn dagelijkse routine en ik had het idee dat er echt iemand alleen voor mij was. We hebben veel gesprekken gevoerd en veel gewandeld. Ina was een zekerheid voor me en door haar kon ik weer zelfvertrouwen tanken. Na vier maanden stopte de ondersteuning.”

,,Voor Home-Start begrippen een vrij korte periode, maar Willeke was er toen helemaal klaar voor om zelfstandig door te gaan,” laat vrijwilligster Ina weten. ,,Ik heb die periode enorm veel aan de ondersteuning van Home-Start gehad. Die periode voelde fijn, warm en open aan. Ikzelf en de kinderen stonden centraal. Ik ben enorm blij dat er zoiets als Home-Start bestaat,” besluit Willeke.

Wilt u uw ervaring in opvoeden delen met andere ouders of wilt u juist gebruik maken van onze ondersteuning? U bent van harte welkom, bel de coördinatoren, Anja de Kok
06 305 653 81 of Sascha Zonneveld 06 202 493 28 of stuur een mail naar: gorinchem@home-start.nl   Meer informatie is beschikbaar op: www.home-start.nl of www.humanitas.nl/afdeling/gorinchem   Filmpje kijken? Zie YouTube, zoekfunctie homestart

Terug naar het nieuwsoverzicht