De ervaringen van Lenie en Petra

Lenie had veel kleding op afbetaling gekocht via postorderbedrijven. Ze wist niet dat de rente van die aankopen behoorlijk kan oplopen. 

Op een gegeven moment had ze meer dan 5000 euro schuld. Ze kon de huur niet meer betalen en niets meer te eten kopen voor zichzelf en haar hondje. Ze ging naar de Sociale Dienst, alhoewel ze dat erg moeilijk vond. Daar raadden ze haar aan om hulp te zoeken bij Humanitas.

Lenie  vertelt: “Gelukkig kon ik heel goed met de vrijwilliger opschieten, het was altijd gezellig als ze kwam. Samen hebben we eerst al mijn bankzaken nagekeken om een overzicht te maken. Daarna heb ik mijn abonnementen op de krant en de televisiegids opgezegd. Daarna schreef ik brieven naar de postorderbedrijven. De vrijwilligster vertelde wat er in moest staan, maar ik schreef ze zelf. Bij sommige bedrijven werd de rente kwijtgescholden.”

Met Lenie gaat het beter. Ze betaalt de laatste schulden af en is heel tevreden over de hulp van Humanitas. Zij raadt aan niet te lang te wachten met hulp zoeken: “Want als je in de schulden zit en je moet rente betalen, is het heel moeilijk om er weer uit te komen.” Ook raadt ze iedereen aan om niet op afbetaling te kopen, want zo weet ze nu: “Uiteindelijk betaal je veel te veel rente.”

Bij Petra begonnen de problemen anders. Toen ze anderhalf jaar geleden thuiskwam van een dagje uit, zei haar man tegen haar: “Ik ga bij je weg.” Hij pakte zijn jas en ging. Petra bleef alleen achter, zonder geld of zelfs maar een bankrekening, want haar ex-man had tijdens hun huwelijk de financiën gedaan en nam de hele administratie mee. Ze had geen idee waar ze moest beginnen.

Petra  kreeg twee weken na het onverwachte vertrek van haar man een berichtje van hem dat er een huurachterstand was. Ze stapte meteen op de fiets om naar de woningbouwvereniging te gaan. Onderweg kwam ze een vriendin tegen, die vrijwilliger is bij Humanitas. Zij zei: “Zal ik meteen maar even meefietsen?” Zij hielp Petra bij het opzetten van de administratie en bij het beantwoorden van brieven van de belasting die erg moeilijk te begrijpen waren. Nu gaat het goed, ze heeft een lijstje gemaakt met wat binnenkomt en wat eruit gaat.