Een vrijwilliger thuisadministratie vertelt

Als vrijwilliger bij Humanitas ben je voor je deelnemer tijdelijk een steuntje in de rug.

Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om het samen ordenen en opbergen van allerlei rekeningen en bankafschriften zodat er weer overzicht komt in de dikwijls niet zo rooskleurige financiële situatie. Veelal is zo’n overzicht een eerste stap in de aanpak van schulden. In het contact met je deelnemer komen er vaak ook allerlei andere zaken aan de orde en word je een soort vertrouwenspersoon: bij wie je in vertrouwen heel veel kwijt kan.

Zelf heb ik dat ervaren bij een deelnemer bij wie er naast betalingsachterstanden ook nog een drankprobleem speelde. Mevrouw heeft bewind aangevraagd en haar bewindvoerder is met de financiële zaken aan de gang gegaan. Gelukkig konden de schulden buiten de schuldhulpverlening om worden opgelost. Ze heeft zich twee weken laten opnemen in een verslavingskliniek en heeft daarna een uitgebreid nazorgprogramma gehad. In die tijd was ik er voor haar om naar haar verhaal te luisteren en haar waar nodig te steunen en te stimuleren. Het is dan heel mooi om iemand te zien groeien en te beseffen dat jij op een gegeven moment niet meer nodig zult zijn. Aansturen op zelfredzaamheid is immers een van de doelstellingen van Humanitas!

Zolang je deelnemer zelf aangeeft dat er nog behoefte is aan een vervolgafspraak weet je dat je rol nog niet is uitgespeeld en dat jouw vrijwilligerswerk ertoe doet. Voor je deelnemer maakt dat het verschil, maar het contact met die ander en de inkijk in diens leven maken voor jou als vrijwilliger ook het verschil. Een win-win-situatie. 

Persoonlijke begeleiding, scholing en ondersteuning door een coördinator.

Ik had echt geen idee van de vele behoeften van gezinnen en individuen aan allerlei vormen van steun, noch van het grote aantal projecten waarmee Humanitas daarin probeert te voorzien. Wat een enorm effect heeft dat. De collectieve en daarin toch persoonlijke begeleiding en scholing, alsmede de ondersteuning door de coördinator vond ik boven verwachting; professioneel, betrokken en kundig. Bijzonder! Iets dergelijks heb ik niet eerder meegemaakt in het vrijwilligerswerk.