Vliegende start Get a Grip

Geld speelt een belangrijke rol in het leven van jongeren. De verleiding om veel geld uit te geven is groot en rood staan en lenen zijn gangbaar geworden

De coronacrisis heeft vergaande financiële gevolgen voor jongeren. Oververtegenwoordigd in sectoren als de horeca en de uitzendbranche, vaak met flexcontracten, verliezen zij als eerste hun baan en inkomen. Dit jaar heeft Humanitas Heuvelrug met het Get a Grip project een goede start gemaakt en inmiddels worden 7 jongeren begeleid naar financiële zelfredzaamheid. Er zijn 9 vrijwilligers gestart in de leeftijdscategorie van ongeveer 20 tot 40 jaar, die ook inzetbaar zijn voor de Thuisadministratie. De Get a Grip vrijwilligers wordt een training aangeboden om goed aan te kunnen sluiten bij de belevingswereld van jongeren.

Geld speelt een belangrijke rol in het leven van jongeren. De verleiding om veel geld uit te geven is groot en rood staan en lenen zijn gangbaar geworden. Tot het 25e levensjaar zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling. Jongeren handelen vaak vanuit emotie en kunnen de lange termijn effecten nog niet goed overzien. Ze nemen dan ook meer risico. Druk vanuit het sociale netwerk en sociale media en de mogelijkheid tot kopen op rekening verhogen de kans op impulsaankopen. Voor ze het in de gaten hebben stapelen rente en boetes zich op en nemen de financiële problemen toe.  Door één-op-één begeleiding leren we jongeren de vaardigheden en kennis om hun eigen geldzaken te regelen en grip te krijgen op hun financiële situatie. De vrijwilligers hebben een gelijkwaardige verhouding tot de jongeren en bieden laagdrempelige en vraaggerichte ondersteuning. 

Daphne is één van die vrijwilligers. Ze is 29 jaar en woont in Utrecht. Via haar werk als junior accountmanager bij een bank, werd haar aandacht gevestigd op het project Get a Grip. Ze is gemotiveerd om jongeren met schulden te helpen, omdat ze zich goed kan voorstellen dat financiële zelfredzaamheid op die leeftijd heel ingewikkeld is, terugdenkende aan zichzelf als scholier en student. Ook omdat financiële educatie geen structureel onderdeel is van de lessen op school. Daphne heeft zich eerst verdiept in de trainingen en informatie die online aangeboden worden voor Get a Grip vrijwilligers. De Nibud-training was vooral handig om goed te weten wat de belangrijkste eerste stappen zijn bij beginnende schulden. Ook een training over de belevingswereld van jongeren is leerzaam (met informatie over de werking van de hersenen en gerichtheid op korte termijn beslissingen) en geeft ook tips over hoe je jongeren het beste kunt motiveren en empoweren.

Daphne is onlangs gekoppeld aan een deelnemer. Het is vanwege corona een grotere uitdaging om elkaar te zien, maar dit is wel heel belangrijk. Omdat het financiële overzicht er in het begin niet is en documenten privacygevoelig zijn. Met de inachtneming van de coronaregels, spreken ze af op de school van de deelnemer. Verder gaat het contact vooral via whatsapp of telefonisch. Ze spreken elkaar minstens één keer per week. In de online training voor vrijwilligers worden ook tools aangeboden, zoals een document met inkomsten en uitgaven tabellen die inzichtelijk kunnen maken waar je geld naartoe gaat en wat je vaste lasten en inkomsten zijn. Er moet eerst vooral overzicht komen en de achterstanden moeten worden aangepakt. Gevolgen zijn anders bijvoorbeeld extra incasso kosten, een nummer dat geblokkeerd wordt of dat je bij je zorgverzekering in een register voor wanbetalers terecht komt. Verder helpt Daphne met telefoongesprekken voor betaalregelingen en wanneer er een betaalherinnering binnenkomt. Ze is vooral een buddy en legt de deelnemer opties voor en probeert de goede richting op de sturen. De keuze ligt uiteindelijk altijd bij de deelnemer zelf. De trainingen maakte Daphne er ook extra van bewust dat je niet alles moet voorkauwen, maar het initiatief bij de deelnemer moet leggen. Dus helpen als diegene vastloopt, maar altijd gericht op het bijbrengen van financiële zelfredzaamheid. Daphne haalt er voldoening uit dat ze jongeren op deze manier op weg kan helpen.

Terug naar het nieuwsoverzicht