Onze vrijwilligers

Humanitas komt op voor een samenleving waarin mensen actief hun eigen leven vormgeven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar.

Spreekt dit je aan en zet je je graag in om iets voor een ander te betekenen, dan is ons vrijwilligerswerk wat voor jou. Je hulp is laagdrempelig – mensen vinden het tenslotte makkelijker om de begeleiding in te roepen van een vrijwilliger dan van een officiële instantie – en de afstand tot de deelnemer is klein. 

Ons vrijwilligerswerk is onbetaald. Wel vergoeden we de gemaakte onkosten.

Je kunt je inzetten als:

Uitvoerend vrijwilliger

De meeste vrijwilligers bij Humanitas bieden hulp aan onze deelnemers. Zij doen dit een-op-een of in groepsverband. Gemiddeld besteden vrijwilligers enkele uren tot een dagdeel per week aan hun vrijwilligerswerk. Een traject duurt gemiddeld één jaar.

Coördinerende vrijwilliger

Vrijwillig coördinatoren begeleiden een groepje uitvoerende vrijwilligers en vormen de verbindende schakel tussen vrijwilligers, deelnemers en organisatie.

Bestuurlijke vrijwilliger

Deze zit wat meer op afstand, denkt over de toekomst, maakt plannen en heeft contact met de verschillende gemeenten op bestuurlijk vlak en is actief in het regio- en landelijk hoofdbestuur.

Wat bieden we

Wij vinden het belangrijk dat je je bij ons welkom voelt. Daarom nodigen we je als nieuwe vrijwilliger uit om deel te nemen aan onze introductiebijeenkomsten, waar we je graag meer vertellen over onze geschiedenis, visie, missie en waarden, organisatie, besluitvorming, de soorten vrijwilligerswerk die we bieden.

Scholing en opleiding

Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan en je werk met zelfvertrouwen en plezier kunt doen, volg je een (online) introductietraining en basistrainingen die passen bij het  vrijwilligerswerk dat je gaat doen.

Coördinatoren krijgen een coördinatorentraining en bestuurders een introductietraining voor bestuurders.

Daarna kun je ook nog themabijeenkomsten en terugkombijeenkomsten bijwonen, waar je ervaringen kunt uitwisselen met andere vrijwilligers.

Begeleiding

Je wordt als vrijwilliger goed begeleid door coördinatoren. Zij ondersteunen en helpen je bij de uitvoering van het werk. Ook kijken ze naar jouw persoonlijke capaciteiten en talenten, zodat je het soort vrijwilligerswerk kunt doen dat goed bij jou past.