Humanitas maakt het verschil

ls vrijwilliger bij Humanitas ben je voor je deelnemer(s) tijdelijk een steuntje in de rug. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om het samen ordenen en opbergen van allerlei rekeningen en bankafschriften zodat er weer overzicht komt in de dikwijls niet zo rooskleurige financiële situatie. Veelal is zo’n overzicht een eerste stap in de aanpak van schulden. In het contact met je deelnemer komen er echter vaak ook allerlei andere zaken aan de orde en word je een soort vertrouwenspersoon: iemand bij wie je deelnemer in vertrouwen alles kwijt kan.

Zelf heb ik dat ervaren bij een deelnemer bij wie er naast betalingsachterstanden ook nog een drankprobleem speelde. Mevrouw heeft bewind aangevraagd en haar bewindvoerder is met de financiële zaken aan de gang gegaan. Gelukkig konden de schulden buiten de schuldhulpverlening om worden opgelost. Ze heeft zich twee weken laten opnemen in een verslavingskliniek en heeft daarna een uitgebreid nazorgprogramma gehad. In die tijd was ik er voor haar om naar haar verhaal te luisteren en haar waar nodig te steunen en te stimuleren. Het is dan heel mooi om iemand te zien groeien en te beseffen dat jij op een gegeven moment niet meer nodig zult zijn. Aansturen op zelfredzaamheid is immers een van de doelstellingen van Humanitas!

Zolang je deelnemer zelf aangeeft dat er nog behoefte is aan een vervolgafspraak weet je dat je rol nog niet is uitgespeeld en dat jouw vrijwilligerswerk ertoe doet. Voor je deelnemer maakt dat het verschil, maar het contact met die ander en de inkijk in diens leven maken voor jou als vrijwilliger ook het verschil.

In modern jargon, een win-win-situatie.