Over ons

We zijn er voor alle bewoners van de Heuvelrug, ongeacht hun levensovertuiging, leeftijd en cultuur.

Humanitas Heuvelrug is een professionele vrijwilligersorganisatie. Belangrijke waarden in ons werk zijn: regie over je eigen leven, samenleven op basis van gelijkwaardigheid, inspelen op wat er leeft in de maatschappij en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en voor een ander. We zijn er voor alle bewoners van de Heuvelrug, ongeacht hun levensovertuiging, leeftijd en cultuur.

Binnen onze afdeling zijn ruim 130 vrijwilligers actief in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. Dankzij hen kunnen we verschillende activiteiten aanbieden.  

Hoe doen we dat?

Humanitas Heuvelrug heeft twee beroepskrachten die werken vanuit het kantoor in Zeist. Maar het echte werk wordt gedaan door de ruim 130 vrijwilligers in de verschillende plaatsen op de Heuvelrug. De uitvoerende vrijwilligers worden ondersteund door coördinerende vrijwilligers. Zij begeleiden de vrijwilligers en vormen de verbindende schakel tussen vrijwilligers, deelnemers en organisatie.

Het afdelingsbestuur zit wat meer op afstand, denkt over de toekomst, maakt plannen en heeft contact met de verschillende gemeenten op bestuurlijk vlak. Alle vrijwilligers zijn onderdeel van de lokale én de landelijke Humanitas 'familie'. Mensen die wat over hebben voor andere mensen. We zijn een vereniging, dus het bestuur en de ledenraad bepalen de koers.

En wie betaalt dat allemaal?

Onze hulp kost niks voor onze deelnemers. De vrijwilligers verlangen geen vergoeding. Maar soms moeten ze kosten maken en die worden vergoed. Ook de beroepskrachten worden betaald en natuurlijk zijn er organisatiekosten.

De gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist zijn de grootste subsidieverstrekkers van Humanitas Heuvelrug. Ook ontvangen we binnen de diverse projecten steun van diverse grote en kleine fondsen. Bijvoorbeeld het SOZW, KF Heinfonds en het van Tellingen Pul Stichting Zeist. 

Daarnaast hebben we partners die onze landelijke organisatie duurzaam steunen. Zo krijgen we sinds 2008 een forse bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Ook worden we gesteund door de Vrienden Loterij. En dan zijn er nog de bedrijven en vermogensfondsen die ons helpen, zoals de Rabobank Foundation, het Oranje Fonds, VSB Fonds en het Kansfonds. Maar we zijn ook afhankelijk van inkomsten van lidmaatschappen en schenkingen. Veel mensen bijvoorbeeld, laten na hun dood een legaat na aan Humanitas.

Waarom is Humanitas er?

Sowieso omdat we nodig zijn. Op landelijke schaal helpen we tienduizenden medeburgers. Samen hebben we een nuttige en betekenisvolle rol. En dat begon 75 jaar geleden op een bovenkamertje. De bedenkers en oprichters waren de drie sociaaldemocraten: Joris in 't Veld, Piet Faber en Jo Boetje. Maatschappelijke hulpverlening voor 'buitenkerkelijken' - in het verzuilde Nederland van na de Tweede Wereldoorlog bestond het eenvoudigweg niet. De oprichting van Humanitas bracht daarin verandering. Het initiatief vond weerklank in de maatschappij en is dat altijd blijven doen. Door onze sterke banden met de maatschappij is Humanitas is altijd nauw betrokken gebleven en blijvend geëvolueerd. We zijn een moderne, bij deze tijd passende vereniging die haar waarden op alle manieren naleeft. En dat is iets om trots op te zijn. Maar in gepaste bescheidenheid. Want ook dát hoort bij ons. 

Meer weten? lees ons jaarverslag:
Jaarverslag 2020

Of onze nieuwsbrieven
Nieuwsbrief nr. 3 mei 2021
Nieuwsbrief nr. 2 maart 2021
Nieuwsbrief nr. 1 februari 2021

Nieuwbrief december 2020 
Nieuwsbrief november 2020 
Nieuwsbrief oktober 2020