Artikel Lotgenotengroep Rouw

Praten met lotgenoten over je verlies helpt!

Dat was wat één van de deelnemers aan de Humanitas Lotgenotengroep Rouw heeft ervaren na het overlijden van haar man. Het is fijn om dit moeilijke proces te kunnen delen met anderen die ook een dierbare hebben verloren door de dood.

Bijeenkomsten

De eerste bijeenkomst was heftig, moeilijk en zeer vermoeiend. Het was kennismaken en zeven andere verhalen aanhoren. De tweede bijeenkomst was iedereen er weer. Alle volgende ook. Want praten met vreemden over jouw verlies is makkelijker.

Je vindt erkenning voor jouw verdriet, jouw boosheid, maar ook voor jouw verlangen om verder te gaan met het leven. Je leert van de ervaringen van de anderen. En al lijkt “rouw” zich er niet echt voor te lenen, toch wordt er ook veel gelachen. Je deelt niet alleen verdriet maar ook mooie herinneringen. Je deelt met elkaar de liefde die je voelde en voelt voor degene die je hebt verloren aan de dood. En dat alles in een fijne en veilige sfeer gecreëerd door Esther en Joost.                                            

Begeleiders

Joost en Esther begeleiden de Humanitas Lotgenotengroep Rouw. Deze vindt 2x per jaar plaats en is kosteloos. Iedereen die (meer dan 6 maanden geleden) een dierbare door de dood heeft verloren kan zich aanmelden. Esther en Joost doen samen het intakegesprek met alle mensen die zich aanmelden. Het is belangrijk dat iemand ook in een groep past; zijn/haar verhaal kan, wil en durft te doen in een groep. En mocht dat niet zo zijn, dan wordt er een andere manier van hulp gezocht en gegeven.

Liefde en herinneringen

Joost en Esther benadrukken dat in de Lotgenotengroep niet alleen gesproken wordt over de moeilijke periode, eerder het tegendeel: het gaat over liefde; het gaat over goede herinneringen aan slechte momenten; het gaat over begrip van elkaar voor elkaar. Je mag de pijn met elkaar delen zonder dat er geoordeeld wordt. Er is tijd en aandacht voor eenieder.

Acht bijeenkomsten

De groep komt acht keer (twee uur) bij elkaar en bestaat uit zes tot acht deelnemers. Elke bijeenkomst heeft zijn eigen thema, ter voorbereiding krijgen de deelnemers enkele vragen mee. Dit geeft houvast; je wordt niet overvallen, je weet wat je kunt verwachten. De begeleiders zijn wegwijzers op de route door het rouwlandschap. Deelnemers uit voorgaande groepen geven aan dat zij de warme, open en veilige sfeer binnen de groep zeer gewaardeerd hebben.

Nieuwe groepen aanmelding

Denkt u dat deze Lotgenotengroep iets voor u kan zijn? Op 13 januari 2020 start er een nieuwe groep in Zeist. De bijeenkomsten zijn op maandagmiddag en starten om 15.30 uur. (Een volgende groep daarna start weer in september)

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Humanitas Heuvelrug, Joost van der Flier: 06-40180903 of via mail j.vdflier@hccnet.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht