Steun bij Verliesverwerking

Omgaan met verlies vraagt veel energie en aandacht. Wat normaal en vertrouwd wàs is niet meer hetzelfde. Rouwen kan gaan om het verlies van een dierbare, of van gezondheid of een het einde van een relatie. Rouw is een gezonde en normale reactie op verlies van wat je dierbaar is en kan een periode allesoverheersend zijn. Er kan verdriet zijn, of boosheid, of schuldgevoel. U kunt lichamelijk problemen ervaren als slapeloosheid of gebrek aan eetlust.    Rouwen om een dierbare is ook niet iets wat over gaat. De scherpe kantjes gaan ervan af, en het gemis van die ander in het leven krijgt een andere betekenis. Verlies van gezondheid bij uzelf of uw partner kan een flinke invloed hebben op het leven.

Luisterend oor

Erkenning van het verdriet en gemis, een luisterend oor en begrip van een ander kan enorm ondersteunend zijn bij verlies. Meestal kunnen we die steun en dat begrip vinden in de eigen vertrouwde kring. Heeft de eigen kring van familie en vrienden met hetzelfde verlies te maken, of zijn er al veel mensen weggevallen in de vertrouwde kring, dan wordt steun en begrip krijgen moeilijker. Na verloop van tijd kan de omgeving tot de orde van de dag overgaan . De rouwende is dan nog niet zo ver. Ieder heeft zijn/ haar eigen rouwproces, en eigen tempo om het leven weer vorm te kunnen geven na het verlies van een dierbare, relatie of gezondheid.

Wat kan een vrijwilliger betekenen

Hoewel rouw een normale reactie is op verlies kan het fijn zijn om ondersteuning van een vrijwilliger te krijgen bij het verwerken van het verlies en bij het vinden van manieren om het leven weer vorm te geven. De vrijwilligers van Humanitas zijn geschoold in omgaan met verlies en rouw. Zij komen bij u thuis, meestal 1- 1½  uur in de 2 weken, gedurende een langere periode. Voor informatie of overleg kunt u contact opnemen met Humanitas, afdeling Heuvelrug via 06- 35122389 of per mail via heuvelrug@humanitas.nl.

Humanitas organiseert ook een Lotgenotengroep voor mensen die een dierbare hebben verloren aan de dood. Deze groep start 2x per jaar en komt in Zeist bij elkaar.

Zelf vrijwilliger worden

Wanneer je je aangesproken voelt om mensen een periode te ondersteunen bij hun verliesverwerking, dan ben je erg welkom bij Humanitas. Het geeft veel voldoening en je krijgt scholing, vrijwilligersbijeenkomsten en begeleiding door een coördinator bij Humanitas.

Humanitas is er voor mensen die samen met een vrijwilliger op eigen kracht iets willen veranderen aan hun situatie. Jaarlijks bieden onze ruim 25.000 goed geschoolde vrijwilligers hulp aan meer dan 75.000 deelnemers. Humanitas, afdeling Heuvelrug biedt naast Steun bij Rouw ook Vriendschappelijk Contact, Telefooncirkels en Thuisadministratie voor hulp bij administratie, financiën en schulden. www.humanitas.nl/afdeling/heuvelrug.

Terug naar het nieuwsoverzicht