Steun bij Rouw Rouwbegeleiding

Rouwverwerking kost veel energie, en soms zit je er helemaal doorheen. Een vrijwilliger van Steun Bij Rouw helpt en toont begrip..

Heb je een dierbare verloren, dan staat de wereld stil. Wat vaak overblijft, is het gevoel dat niets er meer toe doet. Daarom is rouwen zo belangrijk. Iedereen op z’n eigen manier en in z´n eigen tempo. Soms kost dat meer energie dan je hebt, en hoe vind je dan de weg vooruit? Een vrijwilliger van Steun bij rouw reikt je graag de hand en bezoekt jou thuis.

Vaak is de vrijwilliger een lotgenoot; iemand die weet wat jij meemaakt en zich goed in jou kan verplaatsen. Het is deze persoonlijke betrokkenheid die het contact en de aandacht zo waardevol maakt. Herkenning, erkenning en steun bieden immers troost. De vrijwilliger bezoekt je gedurende een half jaar tot een jaar en is opgeleid om je zo goed mogelijk bij te staan. Uiteraard gaat de vrijwilliger vertrouwelijk om met alles wat je vertelt.

Jongeren en rouw

Een dierbare verliezen is moeilijk. Of het nu je geliefde, een ouder, een grootouder, een broer of zus, een vriend of vriendin is: het komt hard aan.  

    

Er valt iemand weg die deel uitmaakte van je leven. Dat wordt hierdoor flink door elkaar geschud en niets is meer hetzelfde. Herken je dit? En zou je in contact willen komen met jongvolwassenen die hetzelfde meemaken? Bij Humanitas Groningen Stad kun je deelnemen aan een gespreksgroep speciaal voor jongvolwassenen van 18 tot 28 jaar die iemand verloren hebben.

Wat gebeurt er in een gespreksgroep?

Je komt zeven à acht avonden samen met andere jongeren om gedachten en gevoelens uit te wisselen. Je kunt je eigen verhaal kwijt en luisteren naar ervaringen van anderen. Zo vind je (h)erkenning en steun je elkaar.

De groep wordt begeleid door vrijwilligers die ervaring hebben met rouw of rouwbegeleiding. Daarbij maken ze gebruik van het spel ‘Alle sterren van de hemel’ en van andere (creatieve) werkvormen. Natuurlijk is er ook ruimte voor je eigen ideeën en inbreng!

Een deelnemer vertelt: Toen ik de folder zelf voor het eerst las, dacht ik: ‘Oh, is dit wel iets voor mij, hoe zou de groep zijn, wat gaan we doen?’ De gedachte ‘niet geschoten, altijd mis’ heeft bij mij de doorslag gegeven. Ik ben mijn moeder na een onverwacht ziekbed van twee maanden verloren en ik mis haar heel erg. De lotgenotengroep is me erg goed bevallen en ik kan het je zeker aanraden. Binnen deze groep praat je met lotgenoten over van alles en nog wat. Soms door middel van een foto, een spel of gewoon doordat je op elkaar kan reageren. Ik heb veel steun ervaren, gehuild en gelachen, waardoor ik uiteindelijk veel positieve kracht heb meegekregen.’

Aanmelden?

Als jij tussen de 18 en 28 bent, iemand verloren hebt en daar graag over zou willen praten met leeftijdsgenoten, of als je meer informatie wilt, dan kun je een mailtje sturen naar mip.groningen@humanitas.nl. Vermeld dan je naam, leeftijd en telefoonnummer en dat je belangstelling hebt voor de lotgenotengroep jongeren en rouw. Wij nemen dan contact met je op.