LevensVerhaal

Vrijwilligers van Humanitas helpen levensverhalen op papier te zetten

Naar mate we ouder worden gaan we meer terugkijken op ons leven. Er zijn herinneringen aan mooie, nare en ingrijpende gebeurtenissen. Iedereen heeft verhalen die de moeite van het vertellen waard zijn. Bijvoorbeeld over de geboorte van de kinderen, over de oorlog, over een ongeval, handicap of ernstige ziekte, over een bijzondere ontmoeting of over het verlies van mensen die ons dierbaar zijn. Er kan een gebeurtenis zijn die ons leven heeft veranderd. Of we denken na over vragen als: Waarom is mij dat overkomen? Wat heeft het leven mij gebracht? Welke lessen die het leven mij heeft geleerd zou ik willen doorgeven?

 

Ieder mens heeft zo zijn eigen levensverhaal. Met name ouderen overwegen soms het allemaal eens op te schrijven. Voor zichzelf of om het door te geven aan anderen, bijvoorbeeld aan de (klein)kinderen. Wanneer het niet lukt het levensverhaal zelf vorm te geven kan een vrijwilliger van Humanitas het Hogeland helpen dat te doen. Dat kan bijvoorbeeld in een boek, in een fotoalbum of in een film op DVD.

 

Ook kinderen van een ouder met dementie kunnen een beroep op onze vrijwilligers doen. Samen maken we, bijvoorbeeld aan de hand oude foto’s, een levensboek. Dat kan een belangrijk hulpmiddel zijn in het contact met bijvoorbeeld verzorgers of verplegers. Door samen de foto’s in het levensboek te bekijken en de (korte) teksten daarbij voor te lezen kan op een heel persoonlijke manier contact worden gemaakt met een dementerende oudere.

 

Het project LevensVerhaal van Humanitas het Hogeland, heeft vrijwilligers beschikbaar die met inwoners van Gemeente het Hogeland in contact kunnen worden gebracht, die overwegen hun levensverhaal op te schrijven of op een andere manier vorm te geven. Een vrijwilliger, die daarvoor is getraind, bezoekt u thuis om u verder te helpen. Hij of zij komt eerst langs om kennis te maken. U kunt dan vertellen wat uw wensen en verwachtingen zijn. De vrijwilliger legt uit welke hulp bij het vormgeven van uw wensen mogelijk is. Als u en de vrijwilliger na dit eerste gesprek besluiten verder te gaan worden er vervolgafspraken gemaakt. Er zijn geen kosten verbonden aan de hulp van de vrijwilliger. Alleen de kosten van het vormgeven van het levensverhaal – bijvoorbeeld in de vorm van een boek – komen voor uw eigen rekening. De vrijwilliger van Humanitas kan vooraf een indicatie van die kosten geven. Het levensverhaal blijft altijd eigendom van de uzelf.