Midden-Groningen

Hospice : Het Gasthuis  HS

Het Gasthuis biedt 24-uurs zorg in een huiselijke sfeer aan mensen met een terminale ziekte. 

Wanneer je in de situatie bent dat je nog maar een beperkte tijd te leven hebt en het praktisch niet mogelijk is om thuis te blijven, kun je kiezen voor een verblijf in het Gasthuis. Het Gasthuis is comfortabel en huiselijk ingericht zodat je er thuis kunt voelen. Wanneer je dat wilt is het zelfs mogelijk om een kamer in te richten met persoonlijke bezittingen. Zelfs met eigen meubels inrichten.

De terminale thuiszorg in het hospice is een totale zorg. Dat wil zeggen dat u niet alleen medisch en lichamelijk wordt verzorgd, maar dat er ook ruim aandacht wordt geschonken aan jouw geestelijke welzijn. Dat geldt overigens ook voor de mensen die dichtbij staan zoals je partner, familie of vrienden. Net als thuis is er het Gasthuis de nodige verpleging en verzorging verzorging beschikbaar.

Gasthuis

De bouw van het Gasthuis aan de Kerkstraat is gestart. Op donderdag 3 december 2015 werd symbolisch de eerste steen gelegd door Peter de Jonge, burgemeester van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Volgens de planning is  het gebouw, in maart 2016 opgeleverd. Momenteel hebben zich ongeveer 60 personen aangemeld als vrijwilliger voor het Gasthuis

Nu het Gasthuis zijn voltooiing nadert, een kleine inkijk hoe we het afgelopen jaar al bezig zijn geweest met de inrichting. In april zijn we begonnen onder leiding van Ruth Koppers ,van ontwerpbureau  Rik uit Veendam, om een moodbord te maken. De bedoeling was dat we lieten zien wat voor ons belangrijk was voor het Hospice. Welke sfeer moet er komen in huis.

Door al ons geknip en geplak heeft Ruth een idee gekregen wat voor ons belangrijk is voor de sfeer in huis, het moet gezellig en huiselijk worden, een veilig thuis. Daarna zijn we met Ruth en een klein groepje vrijwilligers gaan winkelen. Eerst uitzoeken, wat kopen we waar. We willen zoveel mogelijk de middenstand van Hoogezand-Sappemeer betrekken bij het Gasthuis.  En door goed te verdelen kunnen we bijna alles ook in de gemeente kopen. Eind december zijn de meubels besteld. Lange levertijd, dus op tijd bestellen. Ook de elektrische apparaten zijn uitgezocht en besteld. En daarna de bedden en het verpleegtechnische materiaal. Nu moeten alle andere dingen nog uitgezocht en besteld worden. Het serviesgoed, bestek, pannen, schoonmaak spullen, linnengoed enz ,enz. Er is heel veel nodig. Volgens mij zullen we nog wel het één en ander vergeten. Maar al doende komen we daar wel achter.

Doordat we geld hebben gewonnen van Vonk en de ING zijn we in staat om ook de tuin mooier te maken dan in eerste instantie gepland was.

Wat vooral spannend is of we de sfeer die we voor ogen hebben, ook daadwerkelijk in huis kunnen creëren. We hopen een huis te realiseren, waar Gasten op een voor hen zo prettig mogelijke manier  hun laatste tijd kunnen verblijven.

Als vrijwilligers willen we daar graag zo goed mogelijk bij helpen en ondersteunen.

 

Vrijwilligers

De vrijwilligers in het Gasthuis worden 'aanwezigheidsvrijwilligers' genoemd. Dit omdat het 'er zijn' vaak belangrijker is dan het 'doen'. Kunt u goed luisteren, rust uitstralen en toch ook handelen als het nodig is? Vindt u het leuk in een team van wisselende samenstelling te werken? Neem dan alvast contact met ons op.( 0598 383048 ). Ook voor Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg kunt u contact met ons opnemen.

Deze vrijwilligers hebben de training goed doorlopen. Gefeliciteerd!