Midden-Groningen

Kanskaarten actie

Dit is het begin van een actie van Humanitas Hoogezand-Sappemeer/Slochteren

Humanitas afdeling Hoogezand-Sappemeer/Slochteren start samen met de gemeente Slochteren, de Protestantse gemeente Scharmer-Harkstede en de GKV De Bron binnenkort in Harkstede met de kanskaartenactie. Dit is het begin van een actie die Humanitas graag in geheel Slochteren wil gaan doen. In de andere dorpen wil Humanitas graag in contact komen met organisaties en vrijwilligers die willen helpen met een kanskaartenactie.

 

Het aantal mensen, dat gebruik maakt van inkomensondersteunende maatregelen, neemt vanwege de crisis nog altijd toe. Toch blijkt dat nog niet iedereen, die er wel recht op heeft, ook gebruik maakt van de mogelijkheden die er geboden worden. Steeds vaker wordt geconstateerd dat veel mensen het moeilijk vinden om een aanvraagformulier in te vullen en om deze bij een loket in te leveren. Om iets aan dit probleem te doen, gaan de samenwerkende organisaties een kanskaartenactie houden in Slochteren.

 

Bij de kanskaartenactie wordt in een straat huis-aan-huis een opvallende kaart in de brievenbus gedaan. Op deze kaart staat aangeven welke regelingen er zijn voor de minima en waar een bewoner, wanneer hij of zij een minimuminkomen heeft, gebruik van maken. De bewoner kan nagaan of hij/zij ervoor in aanmerking komt en of hij/zij van de regeling af weet. Na een aantal dagen gaat een vrijwilliger bij de bewoners langs en biedt hulp aan wanneer iemand problemen heeft met zijn/haar financiën en/of hulp moet hebben voor het aanvragen van bepaalde regelingen. De vrijwilliger biedt of ter plekke hulp aan of maakt een afspraak om later nog eens langs te komen om de vragen die de bewoner heeft door te nemen om te kijken of hulp of ondersteuning nodig is. Op deze manier worden mensen bereikt, die zelf niet het initiatief nemen om iets te doen aan hun financiële situatie. 

 

Deze kanskaartenactie is al op vele plaatsen toegepast en is vaak erg succesvol. Ongeveer twintig procent van de gezinnen konden na de actie gebruik maken van een regeling waar ze voor de actie nog geen gebruik van maakten.

 

Wilt u meer informatie over de kanskaart, dan kunt u contact opnemen met het kantoor van Humanitas, tel: 0598-383048.

Coordinator van deze aktie is Simone Piers

 

 

 

 

 

            

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht