Midden-Groningen

Steun aan ouders

 

 

Humanitas activiteit Steun aan ouders

De afdeling Hoogezand-Sappemeer/Slochteren van Humanitas is op zoek naar vrijwilligers voor het opzetten van de activiteit Steun aan Ouders. De activiteit was tot op heden wel aanwezig bij Humanitas, maar er werd weinig gebruik van gemaakt. In het overleg met de leiding van de Sociale Teams in Hoogezand is aangegeven dat er behoefte is aan vrijwilligers, die gezinnen of alleenstaande ouders kunnen ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Daarom heeft Humanitas besloten om deze activiteit weer op te pakken.

Steun bij ouders is een activiteit, waarbij vrijwilligers ouders met jongere kinderen ondersteunen bij eenvoudige opvoedvraagstukken. Het komt vaak voor dat er in gezinnen kleine problemen zijn waarvan het niet noodzakelijk, maar ook niet wenselijk is, dat er een professional mee bezig gaat. Vaak kan dit ook met behulp van een vrijwilliger. De vrijwilliger speelt dan niet de rol hulpverlener, maar is meer die van hulpvaardige buur of kennis die vraagbaak is voor ouders, wanneer er wat aan de hand is. Als het even niet zo goed gaat in een gezin, kan een steuntje in de rug veel goed doen.

Bij Steun aan ouders gaat regelmatig een vrijwilliger bij een gezin langs en helpt mee het gezin sterker en zelfverzekerder te maken. Niet door taken in het gezin over te nemen, maar met het geven van nuttige tips en praktische hulp. De ondersteuning kan enkele keren tot enkele maanden duren. Het gaat meestal om gezinnen met kinderen jonger dan 12 jaar. De vrijwilliger ondersteunt ouders met de opvoeding aan de hand van de eigen ervaring. 

Herken jij je in de volgende vragen?

  • Ben je zelf ouder en/of hebt je ervaring met het opvoeden van kinderen?

  • Hebt je tijd om te luisteren, om een steuntje in de rug te geven en een vertrouwensrelatie op te bouwen?

  • Kun je emotionele en praktische steun geven?

  • Zie je dingen die wél goed gaan, niet wat misloopt en waarover ouders zich onzeker of machteloos voelen?

  • Kun je het initiatief bij de ouders laten liggen en niets van hen overnemen?

  • Vind je het belangrijk om samen met ouders te overleggen, waaraan zij behoefte hebben?

  • Heb je affiniteit met kinderen jonger dan 12 jaar?

 

En vind je verder dat het contact tussen jou en het gezin plaats moet vinden op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds vertrouwen? En ben je ook bereid een leuke voorbereidende cursus te volgen?

 

Dan ben je voor dit project een ideale vrijwilliger en moet je opgeven als eventuele toekomstige vrijwilliger!

 

Humantas wil met alle aangemelde vrijwilligers eerst in gesprek gaan om te kijken of er samen wat van te ontwikkelen is. Pas daarna zal in overleg met anderen gekeken worden hoe gebruik gemaakt zal worden van je kennis en inzet.

 

Je kunt je vrijblijvend aanmelden bij Humanitas. Het adres is Kerkstraat 161, 9601 AD Hoogezand.

Tel 0598-383048. Email: Hoogezand@humanitas.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht