Jongerenmaatjes

Den Helder en Schagen

Jongerenmaatjes is een project voor jongeren, tussen de 12 en 25 jaar, die om wat voor reden dan ook even niet zo lekker in hun vel zitten.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je een tijdje niet lekker in je vel zit. Je zit bijvoorbeeld in een lastige situatie thuis, op school, of omdat het contact met anderen niet zo lekker loopt en je het gevoel hebt er alleen voor te staan. Een maatje is dan zeker fijn voor een extra steuntje in de rug. Je maatje is er voor je, luistert naar je en geeft je aandacht en steun. Je kan bijvoorbeeld samen gaan sporten, winkelen of jouw netwerk uitbreiden , maar ook als je tips nodig hebt voor een sollicitatiebrief, een opleiding, of hulp wilt bij een telefoongesprek – op je maatje kun je bouwen.

Wat houdt het in?

Een maatje is iemand met wie je één keer per week, of één keer in de twee weken iets leuks gaat doen. Samen spreken jullie af wat en wanneer. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een goed gesprek, kletsen, samen voetballen, mee naar een sportvereniging, helpen met het huiswerk, naar een open dag van een nieuwe opleiding, noem maar op. Als jij dat wilt, trekken jij en je maatje ongeveer een jaar met elkaar op.

Werkt het?

Veel jongeren geven aan dat zij het heel fijn vinden om een maatje te hebben. Soms meteen vanaf de eerste ontmoeting, soms is het even wennen. Het kan ertoe leiden dat je weer zin krijgt in school of een leuke opleiding of baan vindt.

Ik geef me op, en dan?

Je meldt je aan door middel van een telefoontje, door een appje te sturen of via onderstaande knop. Daarna neemt de coördinator van Jongerenmaatjes contact met je op. Er volgt een gesprek waarin jullie kennismaken en waarin je vertelt waarbij we jou kunnen helpen. Je kunt er altijd nog over nadenken of er vanaf zien. Dan ontmoet je jouw Jongerenmaatje. Is er geen klik, dan kijken we weer verder.