Lansingerland

Certificering Tandem

Het maatjesproject van Humanitas Lansingerland heeft er weer een groep enthousiaste en opgeleide vrijwilligers en stagiaires bij!! 

Onlangs hebben Hannie Nez-Ammerlaan, Sophie van Houwelingen, Danna Muertes, Raika Noruzi, Luna Vandenbempt en Nikki van Rijn na een korte, maar leerzame training hun certificaat uitgereikt gekregen door Jaap Wolf, bestuurslid van Humanitas. Zij hebben handvatten gekregen  om een  ‘maatje’ te kunnen zijn voor inwoners van Lansingerland van 7 tot 100 jaar die wel een steuntje in de rug gebruiken kunnen. Het gaat vaak om praktische ondersteuning, zoals samen een boodschap doen, taalmaatje zijn, samen gezellig koken, helpen bij het huiswerk, spelletjes doen, formulieren helpen invullen, een plan maken om het huis weer op orde te krijgen, ergens een bakje koffie drinken, fietsen, wandelen, samen fotograferen, naar de bioscoop, tuincentrum enz. enz. Enkele reacties van vrijwilligers:

  • “Het geeft mij veel voldoening om een ander te helpen”
  • “Behalve dat het leuk is om te doen, heb ik veel aan de training en de intervisies.  Humanitas is echt een gezellige organisatie!”
  • “We kunnen ontzettend lachen samen”
  • “Ik had van te voren niet kunnen bedenken dat er achter een willekeurige voordeur in Lansingerland zoveel eenzaamheid zou zijn”
  • “Alleen er zijn voor die ander en een luisterend oor is eigenlijk al genoeg”
  • “De eerste keer alleen op bezoek bij mijn maatje was best spannend. Toch een  vreemde over de vloer, maar het ijs was gelijk gebroken en kletsten we  honderduit” 

Vijf procent van inwoners in Nederland kampt structureel met matige tot ernstige problemen zoals eenzaamheid en sociaal isolement. Terwijl de druk op de gehele zorgsector enorm gestegen is, zijn de budgetten alleen maar gekrompen. De roep om inzet van vrijwilligers is dan ook groot. Humanitas springt hier sinds jaar en dag op in door de inzet van vrijwilligers en stagiaires. Meer dan 22.000 vrijwilligers ondersteunen landelijk meer dan 66.000 mensen met een steuntje in de rug. 

De vrijwilligers en stagiaires zijn voor Humanitas van grote waarde. Zij zijn het ‘kapitaal’ van de organisatie. Daarom investeert Humanitas graag in hen. Uit een onlangs gehouden vrijwilligers enquête blijkt dat het maatjesproject gewaardeerd wordt met een 8,7. De vrijwilligers krijgen een  introductietraining, intervisie- en themabijeenkomsten en natuurlijk alle verdere ondersteuning die zij nodig hebben. Tandem is tevens een erkend leer- en stagebedrijf. Vele maatschappelijke opleidingen in de regio zijn aangesloten bij het Tandem maatjesproject. Van MBO 4 tot HBO opleidingen. Wilt u uw CV vergroten, dan  kan dit tevens door middel van een Erkenning Verworven Competenties (EVC’s). Tandem werkt daarnaast mee aan het Social Return project van de gemeente Lansingerland. Inwoners met een uitkering kunnen d.m.v. het werk bij Humanitas de stap naar een betaalde baan in de zorg- en welzijnssector vergroten. 

Bent u op zoek naar een leuke, uitdagende vrijwilligersplek of een MBO of HBO stage, heeft u een paar uur per week of in de twee weken tijd om een medemens praktische hulp en een luisterend oor te bieden of wilt u iemand aanmelden die een maatje gebruiken kan, neemt u dan contact op met de projectcoördinator Jacqueline Henskens. De volgende (gratis) introductietraining start aankomende juni.

Foto gecertificeerden

Terug naar het nieuwsoverzicht