Samen Lansingerland

Zoek je hulp of ken je iemand die hulp zoekt?

Bijvoorbeeld hulp bij het doen van een boodschap, het ophalen van medicijnen, de hond uitlaten, het lenen van een boek of heb je behoefte aan een luisterend oor?

Bel dan met 010 310 10 12 of stuur een mail naar info@swsl.nl.

Wil je zelf hulp bieden?

Wil je zelf iets voor een ander betekenen en vrijwillig jouw hulp aanbieden?

Bel dan met 010 310 10 12 of mail naar info@viplansingerland.nl.


Samen Lansingerland brengt de vraag naar en het aanbod van vrijwillige hulp samen. Dit initiatief is ontstaan uit een samenwerking tussen Welzijn Lansingerland, Humanitas Lansingerland, Bibliotheek Oostland, Diaconaal Platform Lansingerland en de gemeente Lansingerland. Samen Lansingerland wordt mede mogelijk gemaakt door vele andere organisaties en initiatieven.

Actuele informatie

Welzijn Lansingerland – Welzijn Lansingerland is hét coördinatiepunt van het samenbrengen van hulpvraag en hulpaanbod. Welzijn Lansingerland is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Kijk op de website www.welzijnlansingerland.nl. Welzijn Lansingerland wil bijdragen aan het welzijn van inwoners uit Lansingerland, met name mensen in een kwetsbare positie en ouderen. Voor de volgende vragen kun je daar terecht: hulpvraag, medicijnen ophalen, hond uitlaten, een luisterend oor, tablet- of telefoonhulp, boodschappen halen, hulp/advies bij online bestellen, palliatieve of terminale ondersteuning in de thuissituatie, warme maaltijdservice in de middag.

VIP Lansingerland – Het Vrijwilligers Informatie Punt Lansingerland zorgt ervoor dat vrijwilliger en hulpaanvrager bij elkaar worden gebracht.

Informatie over het coronavirus (COVID-19) vanuit de Rijksoverheid – Je kunt ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800 13 51 (tussen 08.00 en 22.00 uur). Vanuit het buitenland is dit nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 13 51.

Berichtgeving van de gemeente Lansingerland over het coronavirus

Belangrijke organisaties

Bibliotheek Oostland – Op de website van Bibliotheek Oostland staat wat er tijdens de lockdown mogelijk is.

Diaconaal Platform Lansingerland – Diaconaal Platform Lansingerland biedt hulp aan inwoners uit Lansingerland in verband met het coronavirus. Te denken valt aan boodschappen doen, een telefoongesprek, hond uitlaten, medicijnen halen bij de apotheek. Deze hulp wordt geboden via het landelijke platform of bel 0800 13 22. #nietalleen

Gewoon mensen, die mensen willen helpen – Veel gewone mensen kunnen een handje extra gebruiken en mensen die bereid zijn dat handje te geven. Online prikbord dat hulpvraag en hulpaanbod bij elkaar brengt; wanneer je hulp nodig hebt word je gekoppeld aan een persoon in de buurt die wil helpen.

GGD Rotterdam-Rijnmond – GGD Rotterdam-Rijnmond bevordert en beschermt de gezondheid van de inwoners in de regio. Dit doet de GGD voor 15 gemeenten in regio Rijnmond, waaronder Lansingerland. GGD staat voor Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

KBO-PCOB – De Ouderen-Infolijn 030 340 06 00 voor al je vragen. Medewerkers van KBO-PCOB bieden je graag een luisterend oor. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. KBO-PCOB maakt zich sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.

Kindertelefoon – Met de getrainde vrijwilligers van de Kindertelefoon kun je over alles praten. Bel gratis en zonder dat je je naam vertelt 0800 04 32 of ga chatten, elke dag tussen 11.00 en 21.00 uur. Wil je met leeftijdsgenoten ervaringen uitwisselen, praat dan met elkaar op het forum.

Luisterlijn – Naar de Luisterlijn kun je dag en nacht bellen (088 076 70 00) voor een anoniem en vertrouwelijk gesprek. Je kunt ook chatten of mailen.

Nibud – Het Nibud heeft een speciale Geldkrant gemaakt om mensen te helpen die door de coronacrisis opeens (veel) minder te besteden hebben.

Pharos – Het landelijk expertisecentrum Pharos biedt informatie over en adviezen op het gebied van het coronavirus in de volgende talen:

 • Nederlands
 • Arabisch
 • Chinees (traditioneel)
 • Chinees (vereenvoudigd)
 • Engels
 • Farsi
 • Frans
 • Papiaments
 • Pools
 • Somalisch
 • Spaans
 • Tigrinya
 • Turks

RIVM – Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet zich in voor een gezonde bevolking en een gezonde leefomgeving. Het instituut is een zelfstandig onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Rode Kruis – Ben of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Bel dan de Rode Kruis Hulplijn 070 445 58 88.

RTV Lansingerland – Vanaf nu op zondag (10.00 uur) ook kerkdiensten live op Lansingerland TV en online. Naast de gebruikelijke radio-uitzending.

SeniorWeb – SeniorWeb wil de digitale wereld begrijpelijk maken, zodat iedereen het gemak en het plezier van computer en internet kan ervaren.

Thuisarts.nl – Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen.

Lokale initiatieven

Buurttoezicht Lansingerland – Buurttoezicht Lansingerland (BTL) heeft per wijk een BTL HELP WhatsApp-groep in het leven geroepen. In zo'n groep kunnen hulpvragen worden gesteld zoals bijvoorbeeld het doen van een boodschap, buurtbewoners kunnen daarop reageren. Zeker in deze coronatijd is het prettig om er voor elkaar te zijn. Deze groepen kunnen ook ingezet worden bij de vermissing van een huisdier en bij gevonden/verloren voorwerpen in de wijk. De al langer bestaande BTL ALARM WhatsApp-groepen in wijken bieden informatie over inbraken, diefstallen en andere veiligheidszaken. Wil je lid worden van een BTL WhatsApp-groep in jouw buurt? Geef je dan op via het formulier op de BTL-website. Met de informatie die je aanlevert, wordt bepaald in welke BTL WhatsApp-groep je wordt geplaatst. Heb je vragen over de WhatsApp-groepen, vul dan het contactformulier in op de site van Buurttoezicht Lansingerland.

Corona Durf Te Vragen/Helpen Lansingerland – openbare Facebook-groep die mensen samenbrengt die belangeloos hulp bieden aan mensen die in quarantaine zitten vanwege het coronavirus. Te denken valt aan boodschappen halen, hond uitlaten, medicijnen halen.

Heel Lansingerland helpt – openbare Facebook-groep waar inwoners en ondernemers elkaar tijdens deze coronacrisis kunnen vinden op het gebied van vragen, hulp, relevante informatie en oproepen.

Jongeren in Lansingerland willen een muur van bescherming vormen voor onze ouderen tijdens deze coronacrisis. Ze gaan met alle liefde boodschappen doen, naar de apotheek of een andere levensbehoeftige activiteit verrichten zodat kwetsbaren en ouderen veilig thuis kunnen blijven. Meer informatie over dit initiatief van Karim Amghar op Facebook en Twitter. Mail Karim.

Koppert – Koppert roept inwoners via Facebook en Twitter op om mee te doen met de #flowerboostchallenge; een initiatief vanuit de Van der Ende Groep uit Maasdijk om de sierteeltsector een hart onder de riem te steken.

Plantenasiel Lansingerland – Plantenasiel Lansingerland vangt planten op. Waar nodig worden de planten weer helemaal opgeknapt. De planten kunnen vervolgens worden gekocht. De opbrengst van de verkoop gaat naar het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. Kijk voor meer informatie op de accounts van het Plantenasiel Lansingerland op Facebook en Instagram.

Producten uit Lansingerland – Siertelers (bloemen en groente) in Lansingerland zijn gestart met verkoop aan particulieren. Veel particulieren willen de producten rechtstreeks bij de teler kopen, daarvoor is www.productenuitlansingerland.nl opgezet.

Steun de kwekers – openbare Facebook-groep waar ook telers/kwekers uit Lansingerland oproepen plaatsen om hun producten rechtstreeks bij hen af te nemen nu ze niet kunnen exporteren.

Humanitas nieuwsberichten

11 mei 2020 – Voorzitter Humanitas Lansingerland: 'Dank jullie wel vrijwilligers!'

11 mei 2020 – Versoepelen coronamaatregelen – gefaseerd weer aan het werk

6 april 2020 – KERN schenkt Humanitas Lansingerland bromelia

25 maart 2020 – Handen wassen – manier en momenten

17 maart 2020 – Afstand houden – wat betekent dat in praktijk?

12 maart 2020 – Aanscherping preventieve maatregelen coronavirus

10 maart 2020 – Extra coronamaatregel: stoppen met handen schudden

6 maart 2020 – Coronavirus – Aanscherping preventieve maatregelen

2 maart 2020 – Extra Nieuwsbrief

Alleen samen krijgen we corona onder controle: ventileer binnenruimtes vaak en veel, blijf zoveel mogelijk thuis, houd 1,5 meter afstand en was vaker je handen.

Mis je informatie? Laat het ons weten via mail.