Home-Start

Heb je een gezin met jonge kinderen? En heb je weleens behoefte aan opvoedingsondersteuning? Home-Start helpt je.

Home-Start

Heb je een jong gezin, dan maak je veel voor het eerst mee. Vind je dit spannend? Een vrijwilliger van Home-Start kan je helpen.

Home-Start is een programma voor (opvoedings)ondersteuning aan gezinnen met kinderen (de jongste is onder de 18) die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ook zwangere vrouwen kunnen hulp krijgen vanaf 28 weken zwangerschap.

Over het programma

Home-Start ondersteunt het gezin bij de opvoeding van de kinderen, biedt praktische hulp en vriendschappelijk contact. Ook kan de vrijwilliger helpen contact te leggen met andere ouders, om met hen ervaringen uit te wisselen of misschien nieuwe vriendschappen op te bouwen. Ouders ervaren dit meestal als heel prettig. Ze kunnen bij de vrijwilliger hun verhaal kwijt en ouders krijgen concrete steun bij het oplossen van hun problemen. De coördinator van Home-Start zorgt voor een goede koppeling tussen het gezin en de vrijwilliger.

Wat kun je verwachten?

· Ondersteuning van een vrijwilliger bij jou thuis;

· Persoonlijke aandacht, ondersteuning bij de opvoeding en bij praktische zaken;

· De vrijwilliger biedt je vriendschappelijk contact en vertrouwen;

· De ondersteuning van Home-Start is gratis.

Hoe werkt het?

Na je aanmelding heb je een kennismakingsgesprek met de Home-Start coördinator. Je vertelt waar je graag hulp bij zou willen krijgen. Zo kan de ondersteuning worden afgestemd op wat voor jou – en jouw gezin – nodig is. De coördinator zoekt een vrijwilliger die past bij jou en je situatie. Jouw vrijwilliger komt een keer per week bij je langs voor een periode van minimaal drie maanden. Daarna is de duur afhankelijk van jouw behoefte; soms een jaar of langer. Steeds meer vaders doen een beroep op Home-Start en steeds meer ervaren vaders melden zich aan als vrijwilliger.

Vrijwilliger worden?

Het 'goud' van Home-Start zijn de vrijwilligers, die gedurende ongeveer een jaar een dagdeel per week bij een gezin thuis komt. De vrijwilligers hebben ervaring met het opvoeden van kinderen. Op basis van gelijkwaardigheid, vertrouwen en vriendschappelijk contact geef je vorm aan de ondersteuning.

Werken voor Home-Start is verrijkend. Je krijgt een gedegen scholing en bent een waardevolle steun. Je geeft wekelijks opvoedingsondersteuning, tips, begeleiding, bent een luisterend oor en biedt vriendschappelijk contact. Je helpt gezinnen met jonge kinderen. Voordat je als vrijwilliger aan de slag gaat, krijg je eerst een training. Zo kun je gezinnen goed voorbereid helpen. Je krijgt professionele begeleiding en ondersteuning van de Home-Start coördinator. Die organiseert bovendien regelmatig interessante themabijeenkomsten, waardoor je steeds verder kunt groeien in je werk. Tijdens de terugkombijeenkomsten wissel je ervaringen uit met de andere vrijwilligers. Zo leer je van elkaar.

Herken jij je hierin?

· Ben je ouder of heb je ervaring met het opvoeden van kinderen

· Je hebt belangstelling voor anderen en vindt het leuk om te luisteren, om een steuntje in de rug te geven en een vertrouwensrelatie op te bouwen.

· Je bent langere tijd een dagdeel per week beschikbaar.

Wij bieden

· Verrijkend vrijwilligerswerk

· Een cursus, training en begeleiding

· Vergoeding van gemaakte kosten en een verzekering. Voor meer informatie kijk op www.home-start.nl

 

Vacatures Home-Start