Maatje Effe Doen

 “Een glimlach is de mooiste beloning die je als vrijwilliger kunt krijgen”. 

Computermaatje Roland is al blij met een glimlach. “Een glimlach is de mooiste beloning die je als vrijwilliger kunt krijgen”. Wijze woorden van Roland Torenbeek (44). Als computermaatje bij Humanitas maakt hij mensen wegwijs de digitale wereld. 

Roland’s hulp wordt ingeroepen door mensen die een moeite hebben met handelingen op de computer, zoals het versturen van een e-mail.

“Ik bezoek die mensen thuis, in hun bekende omgeving”, aldus een enthousiaste Roland. “Ze laten me dan zien hoe ver ze zelf zijn gekomen. Op het moment waarop ze dan vastlopen, dan help ik ze verder.” Na afloop schrijft Roland dan altijd op wat hij heeft gedaan. “Dan kan die persoon het later zelf doen.”

Geen geld, wel nachtrust

Hij gaat dan ook elke keer met een goed gevoel naar huis toe, vertelt Roland. Hij is dan blij dat hij iets heeft kunnen doen voor een ander, met skills die voor hemzelf eigenlijk heel vanzelfsprekend zijn.

“Zo kwam ik ooit bij een mevrouw waar de tv het niet deed.” Het probleem bleek al snel gevonden. “De stekker zat er niet in.” De mevrouw schaamde zich een beetje, maar zelf bleef Roland begripvol. “Ik snapte het ook wel. Die stekker zat he-le-maal verborgen achter de tv.”

Een glimlach is de mooiste beloning die Roland zich kan voorstellen. “Vrijwilligerswerk is als karma. Je betaalt er de huur niet mee, maar je slaapt er wel goed van.”