Maatje Hang-Aut

Emiel helpt mensen met een beperking: “Het geven is belangrijker dan nemen”

Emiel helpt mensen met een beperking: “Het geven is belangrijker dan nemen” Emiel Wendel organiseert activiteiten voor mensen met een autismespectrumstoornis. “Je krijgt er veel dankbaarheid voor terug van de deelnemers.“

Tijdens de zogenaamde ‘hang aut’ komen mensen met een autismespectrumstoornis bij elkaar om samen laagdrempelige dingen te doen. Naar de bibliotheek, gezellig samen bowlen en bij goed weer pitch and put (een variant op golf). “Het liefst doen we buitenactiviteiten”, vertelt Emiel Wendel.

En hij kan het weten, want samen met een team van zes collega-maatjes zorgt verzorgt Emiel de middagen. Hij merkt dat de deelnemers heel erg blij zijn met het regelmatige verzetje.

“Door hun stoornis vinden ze het zelf lastig om sociale activiteiten te ondernemen”, vertelt Emiel. “Daarom voelen ze zich bij ons op hun gemak. Iedereen weet wat er speelt en dus wordt nergens raar op gereageerd. Iedereen mag zijn wie ze zijn.”

Het is maar zo weinig tijd

De dankbaarheid van de mensen inspireert Emiel - en zijn zes collega’s - elke keer weer om tot het uiterste te gaan voor een topmiddag.

“Het is eigenlijk maar zo weinig tijd wat je er in steekt, en je krijgt er zo veel voor terug. Dankbaarheid van de deelnemers en contact met je vrijwilligers.”

Emiel is nu twee jaar een maatje bij Humanitas. Welke inzichten heeft hij in die twee jaar opgedaan? Veel, vertelt hij ons. “Ik heb geleerd dat tussen geven en nemen, het geven de overhand moet hebben. Want als je iets geeft zonder te willen nemen, dan is dat meer waard dan al het geld wat iemand ooit zou kunnen betalen.”