Coördinator Dak- en Thuislozenproject

Cor Panis wonende te Maastricht

Ik ben begonnen als administratieve kracht op de boekhouding maar al snel kwam ik erachter dat dit het niet was voor mij. Vervolgens ben ik als groepsleider gestart (in 1976) bij Huize St.Joseph te cadier en Keer. Na een tijdje dit gedaan te hebben ben ik gestart als sportleider bij dezelfde werkgever. In 2001 ben ik overgestapt naar de stichting Xonar, een voortvloeisel van de fusie van de Zuid-Limburgse internaten. Vervolgens werd ik toegevoegd als ambulant medewerker team ervarend leren met als specialisatie Rots en Water trainer en adventure trainer.

Rots en Water trainingen:

De training stelt zich ten doel volwassenen/jongeren en hun ouders bij te staan in het ontdekken van hun eigen kwaliteiten; het beheersen, vergroten en positief gebruiken van eigen kracht. En als 2de doel hen met begrip, respect en gevoel leren omgaan met zichzelf en de mensen om hen heen. De vaardigheden worden op de eerste plaats aangeboden via  lichamelijke oefeningen waarna een transfer gemaakt wordt naar sociale en mentale vaardigheden.

Ervarend leren trainingen:

De adventure training  is een training waarin door middel van het aanbieden van uitdagende lichamelijke activiteiten, de jongeren/volwassenen ervaringen kan opdoen om tot zelfreflectie op zijn/ haar eigen functioneren te komen. Het leren uit ervaring staat centraal. Tijdens en na de activiteit wordt met de jongeren/volwassenen gekeken naar zijn/haar eigen inbreng en houding. Hierbij worden de doelen van  betreffende jongeren/volwassenen centraal gesteld.  De training stelt zich ten doel jongeren/volwassenen bij te staan in het ontdekken van hun eigen kwaliteiten en eigen verantwoordelijkheid van keuzes maken. De vaardigheden worden op de eerste plaats aangeboden via actieve intensieve activiteiten oefeningen waarna een transfer gemaakt wordt naar sociale en mentale vaardigheden.

In december 2013 heb ik gekozen om uit het werk proces te stappen en ook de mogelijkheid heb gekregen, omdat er zoveel veranderingen plaats vonden waarmee ik vond dat ten koste ging/gaat van de hulpverlening. Soms had ik het gevoel dat ik administrateur was i.p.v. hulpverlener. Ik ben tot 1 maart werkloos geweest en heb toen besloten om met vervroegd pensioen te gaan. In de tussentijd heb ik verschillende vrijwilligers banen gehad. Het was een beetje een zoektocht voor mij. Rots en Water gegeven op basis scholen, coördinator van de vrijwilligers bij de voetbalclub Fortuna/Sittard, coach bij het steunpunt voor mantelzorgers en tenslotte bij Humanitas als maatje voor het dak en thuisloze project. Dit laatste doe ik nu al 2 jaar en nog altijd met veel plezier. Je bent  een steun voor  je medemens die het eventjes niet redden maar hetgeen ook belangrijk is het geeft jouw heel veel voldoening.

Naast maatje ben ik gevraagd als vrijwillige coördinator en dit sprak mij bijzonder aan en sinds januari 2016 doe ik dit samen met Imke Notten. Ik ben nu bezig met de cursus vrijwillige coördinator die ik op 14 april ga afronden.

Ik verheug mij op de samenwerking met de vrijwilligers.

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht