Osama Alsayed Ali

Vluchteling uit Syrië, dr. Osama Alsayed Ali uit    Wijlre, opent eigen praktijk.

De dodenherdenking begint zoals elk jaar op 4 mei om 7 uur in de Gerarduskapel in Wittem. Tijdens deze oecumenische dienst vertelt dr. Osama Alsayed Ali wat vrijheid voor hem betekent. In z’n woning in Wijlre waar hij sinds kort met zijn vrouw woont, spraken we met hem hoe het hem vergaan is  sinds zijn vlucht uit Syrië vijf jaar geleden.

“Mijn familie, Alsayed Ali leefde rustig en vreedzaam in het stadje Idleb, 60 kilometer van Aleppo in Syrië. Ons gezin  bezat een 2000 tal volwassen olijfbomen, verspreid over de streek. Daarnaast hadden we een wijngaard en verbouwden we komijn en linzen. In de maand oktober hielp de hele familie met de olijfoogst. Het was een goede en gelukkige tijd. De olie werd opgekocht door de staat en er werd een goede prijs voor betaald. De druiven werden gedroogd tot krenten en rozijnen. Kortom ons gezin kon goed rondkomen. Wij gingen naar school, er bestond leerplicht.

Drie jongens volgden een universitaire opleiding als apotheker, leraar Aardrijkskunde en Osama, over wie dit artikel gaat, werd tandarts. Een studie van vijf jaar. Hij begon met de geldelijke steun van zijn broer, de apotheker, een tandartspraktijk in Idleb, die na een inloopperiode goed begon te lopen. Dat duurde 1½ jaar De ellende begon met een rijmpje tegen Assad dat de kinderen  op een muur hadden gekladderd. Assad stuurde het leger erop af. Het vervolg is bekend, opstand tegen Assad en de komst van IS. Toen Osama ook nog opgeroepen werd voor het leger, vluchtte hij naar een veilig gebied. Hij had daar een praktijk in een tandartsenkliniek. Toen het daar ook te heet onder de voeten werd, stak hij de grens over naar Turkije. Een mensensmokkelaar bracht hem voor veel geld met een bootje naar Griekenland en vandaar kwam hij, weer voor een groot bedrag, ‘s avonds laat op Schiphol aan met alleen  zijn tandartsdiploma bij zich en met de hoop hier een nieuwe toekomst op te bouwen.

Eigen praktijk in Nederland

Na een opvangcentrum in Wageningen kwam hij vijf jaar geleden in Wijlre. Via Humanitas kwam ik in contact met hem. Toen ik hem voor de eerste keer ontmoette, was ik stomverbaasd. Hij heeft zich in korte tijd het Nederlands eigen gemaakt en spreekt het bijna accentloos. Hij bereikte dit door harde zelfstudie maar ook met de hulp van een taalmaatje  van Humanitas, die vele uren met hem geoefend heeft om  z`n taalvaardigheid  te  optimaliseren. Alleen met specifieke  Nederlandse uitdrukkingen zoals bijvoorbeeld een wit voetje halen, op de valreep, spijkers op laag water zoeken en andere soortgelijke uitdrukkingen heeft hij moeite. Zijn diploma’s zijn ondertussen door NUFFIC, de organisatie die buitenlandse diploma`s vergelijkt, officieel erkend; de praktijktoets bij het Academisch Centrum Tandheelkunde  in Amsterdam  was in orde. Sinds 2017 werkte hij als tandarts in Gulpen en per 1 mei gaat hij Gulpen verlaten en opent zijn eigen tandarts praktijk in Born.

Terug naar het nieuwsoverzicht