We helpen

Bijna de helft van de Nederlanders helpt

Zuid-Limburg bedankt bewoners op 15 mei op een opvallende wijze

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2015 iets minder dan de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich ten minste één keer heeft ingezet als vrijwilliger. De meeste vrijwilligers zijn actief voor sportverenigingen of scholen. Om al die helpende handen te bedanken, en anderen aan te sporen ook een keer iets voor een ander te doen, organiseert wehelpen.nl, de online marktplaats voor hulp aanbieden en vragen, op 15 mei een bijzonder manier om dankjewel te zeggen. Niet met lintjes, maar op een andere opvallende manier.

Vrijwilligers vaak jonge ouders

Hoe actief Nederlanders zijn als vrijwilliger verschilt per bevolkingsgroep. De inzet is bovengemiddeld onder hoger opgeleiden, 35- tot 45-jarigen en ook onder ouders van thuiswonende kinderen. Mannen meldden zich vorig jaar even vaak als vrijwilliger als vrouwen. Vrouwen zetten zich vaker in op scholen, mannen zijn vaker actief voor de sportvereniging.

Langer actief als motivatie aansluit


Onderzoek naar motivatie en beloning van vrijwilligerswerk laat zien dat vrijwilligers langer actief blijven als de activiteiten die zij doen en de beloning die zij daarvoor krijgen goed aansluiten bij hun motivatie. Op wehelpen.nl bieden mensen aan wat hen motiveert, en helpen op die manier een ander. Het is bij wehelpen.nl niet toegestaan een financiële vergoeding te vragen voor de geboden hulp. “Dankjewel” en een lach op het gezicht van degene die je helpt is al voldoende. Op 15 mei krijgt dat dankwoord een bijzondere klank.  Kijk voor meer informatie op facebook.com/maastricht.wehelpen.nl/

 

Terug naar het nieuwsoverzicht