Coördinator(en) Thuisadministratie

Huub Schoenmaeckers
Joost Banens

Huub Schoenmaeckers

Ik ben Huub Schoenmaeckers en sinds december 2019 gestart als aspirant vrijwilliger/coördinator Thuisadministratie bij Humanitas in Maastricht.

Gedurende mijn werkzame leven ben ik vrijwel continue aan de slag geweest in de ICT-sector bij verschillende bedrijven in de Randstad en in Limburg. Ik was niet de super techneut, maar keek altijd met een zakelijke bril naar ICT: hoe kun je met behulp van  computertechnologie een organisatie beter maken? Ik heb dat met heel veel plezier gedaan. De laatste 25 jaar van mijn carrière als consultant bij verschillende bedrijven en overheden, tot mijn 65e.

Het grote gat dat er toen viel heb ik snel opgevuld met hobby’s (muziek, lezen, golf en fotografie) en  vrijwilligerswerk voor het OKB (Ondernemersklankbord). Dit is een soort Humanitas voor ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf. Wij adviseerden deze ondernemers bij startups, zakelijke uitbreidingen, financieringen, schuldhulpverlening, overnames, etc. Na 5 jaar OKB was het tijd voor iets nieuws en dat werd Humanitas in Maastricht.

Ik heb nu ongeveer een half jaar opgetrokken met Erik Kicken, Piet Zeegers en Frans Laarmans. In januari jl. kwam Joost Banens erbij, ook als vrijwilliger/coördinator Thuisadministratie en Lianne Janssen als coördinator van het nieuwe project “Jongeren en Geld” in mei. Op het moment dat ik dit stukje schrijf (einde mei 2020) staan we op het punt dat de oude garde, Erik en Piet, het coördinatie-stokje aan de opvolgers Joost en mij gaat overdragen.

Het is een vreemde start zo midden in corona-tijd. Ik heb de vrijwilligers nog niet allemaal goed leren kennen, sommigen alleen via Skype. Wel ben ik met enkelen op intake geweest. De corona-stilte geeft ook ruimte voor andere zaken. Sterker nog: die tijd hebben we hard nodig, gezien de uitdagingen en mogelijkheden die er liggen. Ik heb er zin in om, met z’n allen (vrijwilligers, bestuur, staf, coördinatoren en partnerorganisaties) een bijdrage te leveren aan hulpverlening aan de hulpbehoevenden in Zuid-Limburg.

Joost Banens

Mijn naam is Joost Banens. sinds februari 2020 ben ik aangesteld als vrijwilliger, coördinator Thuisadministratie. 

Na mijn vervroegde pensionering per 1 oktober 2019 uit het MBO onderwijs ben ik na een aantal maanden op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Gezien mijn economische achtergrond wil ik mijn kennis graag ook als vrijwilliger in dienst blijven stellen van de maatschappij. Via de vrijwilligersbank werd ik begin januari getroffen door een vacature als coördinator Thuisadministratie. De eerste kennismaking verliep zeer prettig. Ik was onder de indruk van de goede organisatie van Humanitas Thuisadministratie en het enthousiasme van de coördinatoren. Dat werd uitgegaan van de eigen kracht van de hulp vragende deelnemer sprak mij zeer aan. 

Enthousiast begonnen aan mijn inwerkperiode werd ook Nederland overvallen door het Coronavirus. Dit betekent voor mij dat het veldwerk, het bezoeken van de deelnemer thuis en orde scheppen in de thuisadministratie voorlopig uitgesteld wordt. Via de Humanitas scholing kan ik mij toch op een goede manier inwerken in de materie. Natuurlijk sta ik ook te popelen om deze kennis ook in de praktijk bij de mensen thuis te kunnen gebruiken. Ook het persoonlijk kennismaken met de vrijwilligers van Thuisadministratie levert enige vertraging op. Ik ben ervan overtuigd dat op het moment dat de Coronacrisis wordt verzacht voor veel mensen een grote behoefte bestaat inzicht te krijgen in hun financiële situatie. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik samen met de vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie zeer nuttig werk kan doen voor onze deelnemers.