Maatjes

Iedereen kan zich eenzaam voelen, jong en oud. De drempel om er alleen op uit te gaan kan dan hoog zijn. Hierbij kan een maatje helpen om ‘drempelvrees’ te overwinnen.

Iedereen kan zich eenzaam voelen, jong en oud. De drempel om er alleen op uit te gaan kan dan hoog zijn.


Wanneer mensen het, om wat voor reden dan ook, enige tijd moeilijk hebben, kan er makkelijk een tekort of eenzijdigheid aan contact ontstaan met de mensen om je heen. Na zo’n moeilijke periode, kan zich de behoefte ontstaan om weer contact met de buitenwereld te hebben. Daarin kan een maatje helpen om ‘drempelvrees’ te overwinnen. Alles is erop gericht om jou het plezier en zelfvertrouwen (terug) te geven dat je nodig hebt om je eigen contacten op te bouwen en zelf weer contacten te gaan leggen.


Een maatje is iemand om lekker ontspannen mee te gaan wandelen of winkelen. Of een museum te bezoeken. Maatjes-contacten zijn een activerend contact, gericht op netwerkversterking en om er op uit gaan. Daarnaast is het contact met een maatje erop gericht om je te helpen de kracht in jezelf te (her)ontdekken.


Wanneer je een maatjes-contact aangaat is het duidelijk dat dit in principe van tijdelijke aard is. Je maakt samen met de maatjesvrijwilliger de afspraak dat jullie 1 tot 2 jaar lang op een gezellige, vriendschappelijke manier toewerken naar een herstel van contacten, zodat je de contacten uiteindelijk zelf kan onderhouden.


De ‘maatjes’ spreken om de 2 à 3 weken met elkaar af. Jij houdt zelf de regie en dus vraag je het zelf aan.