Nieuw: Maatjesproject in Westerveld

Drie organisaties in Westerveld: Welzijn MensenWerk Westerveld, Naobuur en Humanitas Meppel en omstreken, zijn in de gemeente Westerveld een ‘maatjes’ project gestart. Dit project is bedoeld voor mensen die graag meer contacten willen hebben met mensen in hun omgeving.

Welzijn Mensenwerk zet zich in om mensen, jong en oud, een betekenisvol leven te geven. Welzijn MensenWerk ondersteunt inwoners die een duwtje in de rug nodig hebben en stimuleert inwoners mee te doen aan activiteiten, hun talenten te kunnen ontwikkelen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven.

De sociaal werkers bevorderen de leefbaarheid in de wijken en dorpen waar deskundige vrijwilligers en samenwerkende professionals ondersteuning bieden aan iedereen die dat nodig heeft.

Stichting Naobuur is voor Vledder en omgeving een informatiecentrum voor Welzijn en Zorg en biedt een dorpskamerfunctie aan. Het uitgangspunt Naobuur is Positieve Gezondheid en het in eigen regie houden van mensen. Men kan mondeling, telefonisch en via mail bij Naobuur terecht voor vragen over Welzijn en Zorg, voor klusjes, vervoer en ICT hulp. Naobuur is altijd bereikbaar en 5 dagdelen per week geopend (nu even 2 dagdelen). Daarnaast heeft Naobuur cliëntondersteuners die indien nodig bij mensen langsgaan. WMW, Wijkverpleegkundige en Wijkagent zijn frequent aanwezig (nu even niet)

Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie met lokale afdelingen. Onze vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Onze hulp is gratis en altijd dichtbij. En we zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. Eén ding is voor ons het allerbelangrijkst. Dat onze deelnemers kunnen zeggen: 'Dankzij het contact met een Humanitas-vrijwilliger kan ik mijn leven weer zelf oppakken.' Onze hulp kost niks en is tijdelijk en gelijkwaardig. Onze vrijwilligers staan naast hun deelnemers, nooit erboven. Ze bieden praktische hulp, tips, vriendschap en gezelschap.

Hoe werkt het maatjes project in Westerveld?

De deelnemer aan het maatjesproject krijgt bezoek van een vrijwilliger van Humanitas Maatjes. Voor een goed gesprek, om mee te gaan winkelen, om een museum te bezoeken of wat de deelnemer maar wil. Door het contact met zijn maatje krijgt de deelnemer weer plezier in sociale contacten. En bouwt hij/zij zelfvertrouwen op om zelf contacten op te bouwen.

Humanitas zorgt er voor dat er geschikte vrijwilligers komen die als maatje kunnen functioneren. De vrijwilligers worden gecoached en geschoold om hun belangrijke werk te kunnen doen. Waar mogelijk werken zij daarbij samen met alle zorg- en welzijnspartijen in Westerveld. Daarbij spelen Welzijn MensenWerk en Naobuur een belangrijke rol.

Hoe word je deelnemer aan Humanitas maatjes?

Je kan je via het mailadres meppel@humanitas.nl aanmelden voor een maatje. In een gesprek met de coördinator van Humanitas maatjes kan je dan je wensen bespreken en bekijken welk maatje goed bij jou past. Want heel belangrijk is dat er een klik is tussen jou en je maatje. En spannend: dan krijg jij je maatje op bezoek! Als algemene lijn komt je maatje 1 keer in de twee weken bij je langs. Maar dit kan in de praktijk anders worden.

Je kan je trouwens ook voor het maatjesproject opgeven via Naobuur en Welzijn Mensenwerk (bijvoorbeeld op de al bestaande inloopplekken). Die zorgen er dan voor dat er contact wordt gelegd met Humanitas in Westerveld.

Of wil jij maatje worden?

Humanitas heeft voor het maatjesprogramma extra vrijwilligers nodig.

Ben je enthousiast geworden om maatje te worden? Of wil je daarover eerst nadere informatie? Dan kan je contact met ons opnemen via westerveld@humanitas.nl Wij nemen dan contact met je op en vertellen je meer over het project.

Terug naar het nieuwsoverzicht