Hulpcentrale

Hulpcentrale

Vrijwilligers van Humanitas bieden in het project Hulpcentrale eenvoudige hulp aan mensen. Dit kan zijn boodschappen doen, gaan wandelen, kleine klusjes of gewoon een gezelschapsbezoek, enz. Wanneer iemand hulp nodig heeft, neemt deze contact op met ons kantoor. Wanneer de vraag binnenkomt, kijkt de coördinator van de hulpcentrale eerst of de gevraagde hulp geboden kan worden. Kan dit, dan neemt de coördinator contact op met een vrijwilliger die de hulp zou kunnen bieden. Wanneer dat kan en er zijn geen andere belemmeringen (bijvoorbeeld mensen kennen elkaar goed) dan wordt de vrijwilligers en de cliënt daarvan in kennis gesteld en kan de vrijwilliger een afspraak maken bij de cliënt om langs te komen en te bezien hoe hij de gevraagde hulp kan leveren.

De ruim 25 vrijwilligers van de hulpcentrale komen eens per maand op een donderdagmorgen bijeen. Ze praten dan over wat ze doen en welke problemen ze daarbij zijn tegengekomen. Deze bijeenkomsten zijn niet alleen ervaringsuitwisselingen, maar ook onderling sociaal contact tussen vrijwilligers. Soms worden er thema bijeenkomsten gehouden over een bepaald onderwerp.De vrijwilliger besteedt ongeveer een morgen of een middag in de week aan een cliënt. In sommige situaties kan dit meer of minder zijn. Het is vaak afhankelijk van de afspraak tussen cliënt en vrijwilliger.

 

 

Begeleiding van mensen bij bezoek aan specialist of ziekenhuis

Vrijwilligers van de Hulpcentrale van Humanitas begeleiden mensen bij een bezoek aan een specialist of het ziekenhuis. Sommige mensen hebben vaak niemand die met hen mee kan gaan bij het bezoek aan een dokter. Het gaat om alleenstaande mensen of mensen die onvoldoende de Nederlandse taal machtig zijn en die graag steun willen hebben. De vrijwilligers vervoeren zelf de mensen met de auto, soms rijdt men mee met de taxi.

Op dit moment zijn er 3 à 4 vrijwilligers. Door de stijgende vraag hebben we meer vrijwilligers nodig. De inzet van vrijwilligers is afhankelijk van de vraag. Meestal is ruim van tevoren bekend wanneer iemand naar het ziekenhuis moet. Het kan ook voorkomen dat op korte termijn iets geregeld moet worden. Bij taxi worden de kosten vergoed door de klant via de ziektekostenverzekering. Wanneer de vrijwilliger zelf rijdt kan de vrijwilliger de kosten declareren op basis van de gereden kilometers.

Om vrijwilliger te worden van deze activiteit kun je hier informatie opvragen. Het wordt dan per mail naar je toegezonden. Informatie halen kan natuurlijk ook op ons kantoor. Openingstijden ma - do van 09:00 uur tot 16:30 uur.