Kanskaarten actie

       

 Humanitas en de kerken starten in de gemeente Slochteren in Harkstede een kanskaartenactie.

Humanitas afdeling Midden-Groningen start samen met de gemeente Slochteren, de Protestantse gemeente Scharmer-Harkstede en de GKV De Bron binnenkort in Harkstede met de kanskaartenactie. Dit is het begin van een actie die Humanitas graag in geheel Slochteren wil gaan doen. In de andere dorpen wil Humanitas graag in contact komen met organisaties en vrijwilligers die willen helpen met een kanskaartenactie.

 

Het aantal mensen, dat gebruik maakt van inkomensondersteunende maatregelen, neemt vanwege de crisis nog altijd toe. Toch blijkt dat nog niet iedereen, die er wel recht op heeft, ook gebruik maakt van de mogelijkheden die er geboden worden. Steeds vaker wordt geconstateerd dat veel mensen het moeilijk vinden om een aanvraagformulier in te vullen en om deze bij een loket in te leveren. Om iets aan dit probleem te doen, gaan de samenwerkende organisaties een kanskaartenactie houden in Slochteren.

 

Bij de kanskaartenactie wordt in een straat huis-aan-huis een opvallende kaart (zie bijlage) in de brievenbus gedaan. Op deze kaart staat aangeven welke regelingen er zijn voor de minima en waar een bewoner, wanneer hij of zij een minimuminkomen heeft, gebruik van maken. De bewoner kan nagaan of hij/zij ervoor in aanmerking komt en of hij/zij van de regeling af weet. Na een aantal dagen gaat een vrijwilliger bij de bewoners langs en biedt hulp aan wanneer iemand problemen heeft met zijn/haar financiën en/of hulp moet hebben voor het aanvragen van bepaalde regelingen. De vrijwilliger biedt of ter plekke hulp aan of maakt een afspraak om later nog eens langs te komen om de vragen die de bewoner heeft door te nemen om te kijken of hulp of ondersteuning nodig is. Op deze manier worden mensen bereikt, die zelf niet het initiatief nemen om iets te doen aan hun financiële situatie. 

 

Een paar weken geleden is de kanskaartenactie gestart in Harkstede. De vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Scharmer-Harkstede en GKV De Bron hebben bij meerdere straten de kanskaarten bezorgd en zijn later teruggegaan om met mensen in gesprek te komen. Hieruit blijkt dat er veel behoefte is aan hulp bij het aanvragen van sociale voorzieningen, maar ook dat mensen niet bekend zijn met specifieke sociale voorzieningen. Tot nu toe zijn er al 20 registratieformulieren bij Humanitas ontvangen en zijn er al meerdere mensen bij Humanitas geweest voor extra hulp en informatie.
 
De kanskaartenactie kunnen we daarom nu al een succes noemen! Zowel de betrokken vrijwilligers als de cliënten zijn erg blij met deze actie en de uitwerking hiervan. We hopen nog meer gemeentes zover te krijgen om de actie verder uit te breiden!
 
Bij vragen over de kanskaartenactie of hulp bij het aanvragen van sociale voorzieningen of informatie hierover, kunt u contact opnemen met de coördinator, Simone Piers, op telefoonnummer 0598-383048.