Maatschappelijke begeleiding Nieuwkomers

Hulp aan vluchtelingen!

Humanitas Midden-Groningen ondersteunt vluchtelingen met een verblijfsvergunning opdat zij volwaardig en zelfstandig deel kunnen nemen aan de Nederlandse samenleving. Voor de gemeente Midden-Groningen verzorgt Humanitas de maatschappelijke begeleiding van nieuwkomers, die een woning hebben gekregen in de gemeente. Nieuwkomers zijn vluchtelingen, die een verblijfstatus hebben.  

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door vrijwilligers met ondersteuning van beroepskrachten. De vrijwilligers van de activiteit Maatschappelijke Begeleiding Nieuwkomers bij Humanitas doen verschillende werkzaamheden. Een aantal vrijwilligers helpt op kantoor met de administratieve zaken die gepaard gaan met een verhuizing naar de gemeente, andere vrijwilligers helpen met wisselende klussen buiten kantoor. Het gaat dan om het begeleiden van nieuwkomers naar afspraken met verschillende instanties, zoals de woningbouwvereniging, de gemeente of de Belastingdienst. Daarnaast helpen vrijwilligers nieuwkomers met de praktische aspecten rondom hun verhuizing, door ze mee te nemen naar kringloopwinkels of andere winkels en ze te laten zien waar ze spullen kunnen kopen.

Een aantal vrijwilligers verzorgt één-op-één begeleiding van een vluchteling of een vluchtelinggezin wanneer ze komen wonen in een van de drie gemeenten. Deze vluchtelingencoaches helpen nieuwkomers in het begin bij het regelen van allerlei praktische zaken, gaan mee naar instanties en geven adviezen, opdat nieuwkomers zich snel thuis voelen in de gemeente en in onze samenleving.

Andere vrijwilligers doen het inloopspreekuur, ook wel bureaudienst genoemd. Van maandag tot en met woensdag  is er van 13.30 uur tot 16.30 uur een inloopspreekuur in ons kantoor aan de Troelstralaan. Iedere middag en de donderdagmorgen zijn twee vrijwilligers aanwezig. 

Om vrijwilliger te worden van deze activiteit kun je hier informatie opvragen. Het wordt dan per mail naar je toegezonden. Informatie halen kan natuurlijk ook op ons kantoor. Openingstijden ma - do van 09:00 uur tot 16:30 uur.