Maatjes en eenzaamheid

 Eenzaamheid zowel bij jongeren als ouderen. 

Op maandagavond 4 maart schoven Ina en Brenda, beide Maatschappelijk Activeerder, aan bij de vergadering van het Maatjesproject. Zij hebben uitleg gegeven over hun werkzaamheden als Maatschappelijk Activeerder in de omgeving Midden-Groningen. De “rode draad” is het activeren van eenzame wijkbewoners, zodat men op zijn of haar eigen manier weer mee kan doen in de maatschappij. De introductie van Maatschappelijke Activering in de regio heeft de horizon van de vrijwilligers van het Maatjesproject verbreed.

Wat duidelijk werd op deze avond is dat de mensen uit dezelfde doelgroep (n.l. de eenzame mensen) op verschillende wijzen kunnen worden benaderd en ondersteund.

De visie van beide partijen om iets te doen tegen eenzaamheid heeft, ondanks de verschillende werkwijze van beide partijen, ook veel raakvlakken. Zowel de vrijwilligers van het maatjesproject als de Maatschappelijk Activeerder voelen zich verbonden aan het thema eenzaamheid en willen iets betekenen voor de eenzame mensen in de omgeving. Bij het Maatjesproject geven eenzame wijkbewoners zichzelf op maar bij Maatschappelijke Activering is dit niet het geval. Wij benaderen onze doelgroep dus op verschillende wijzen. Mocht de hulpvraag van de doelgroep beter bij de andere organisatie passen, dan kunnen wij mensen aan elkaar doorverwijzen. Na afloop van deze zinvolle avond kunnen wij concluderen dat samenwerking tussen Humanitas en Maatschappelijke Activering het verschil kan maken tegen eenzaamheid.

 

Ina Wolswijk, Sociaal Team West

Brenda Dijkstra, Kwartier Zorg & Welzijn

Boudewijn Van Motman, Maatjesproject Humanitas Midden-Groningen.

Henk Veenstra, Humanitas fotograaf.

Terug naar het nieuwsoverzicht