Midden-Groningen

Persbericht

Persbericht 

 Hoogezand, 26-04-2017

 Humanitas Midden-Groningen zoekt vrijwilligers voor de hulp aan vluchtelingen.

  

De afdeling Midden-Groningen van Humanitas is op zoek naar vrijwilligers, die vluchtelingen willen helpen. Het gaat om vluchtelingen met een verblijfsvergunning, die een huis toegewezen hebben gekregen in Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Humanitas doet in opdracht van deze drie gemeenten de maatschappelijke begeleiding van die vluchtelingen. Hiervoor zoeken we vluchtelingencoaches, medewerkers bureaudienst, voorlezers, taalondersteuners en fietsinstructeurs.

 

Vluchtelingencoach

De vluchteling spreekt vaak nog geen of beperkt Nederlands en heeft hier nog geen sociaal netwerk. Door Humanitas wordt het gezin of de persoon aan een vluchtelingencoach gekoppeld. De coach helpt de vluchteling met praktische zaken, gaat mee naar instanties en geeft adviezen. In hun werk worden deze vluchtelingcoaches ondersteunt door twee beroepskrachten. De vluchtelingencoach helpt de vluchteling of het gezin in de eerste periode in hun nieuwe woonomgeving en laat zien hoe onze maatschappij in elkaar zit. In de eerste weken vraagt deze begeleiding wat meer tijd, daarna is een wekelijks contact meestal voldoende. Gemiddeld begeleidt een coach de vluchteling ongeveer drie maanden. Daarna kunnen ze nog altijd met vragen terecht bij een van de spreekuren van de bureaudienst in het kantoor van Humanitas

 

Vrijwilligers bureaudienst

Humanitas heeft ook behoefte aan vrijwilligers, die deze bureaudienst willen doen. Wanneer de vluchtelingen hier een aantal maanden weten ze vrij snel hun weg te vinden. Toch zijn er altijd nog zaken waarvoor ze hulp nodig hebben. Ze kunnen daarvoor terecht bij de bureaudienst van Humanitas. Drie middagen in de week en een ochtend hebben vrijwilligers van Humanitas spreekuur. En momenteel is er ook op donderdagmiddag een spreekuur in het activiteitencentrum van de Menterne in Muntendam. De vluchtelingen kunnen hier dan binnenlopen en ondersteuning vragen. Dat kan het invullen van formulieren en het aanvragen van toeslagen, het doornemen van de post en het regelen van de financiën en de verzekeringen; afspraken maken bij het ziekenhuis etc. Kortom hulp bieden om de vluchteling zo snel mogelijk onderdeel laten worden van onze samenleving. Kunnen improviseren en ook werken met de computer is voor deze vrijwilligersfunctie nodig.

 

Voorlezer, taalondersteuner en fietsinstructeur

Daarnaast heeft Humanitas vrijwilligers nodig voor het voorlezen van kinderen of het geven taalondersteuning of van fietslessen. Door kinderen eenmaal per week voor te lezen verbetert hun Nederlands. Bij taalondersteuning oefent u eens per week de Nederlandse taal met een vluchteling. Het geven van fietslessen spreekt voor zich. Veel vluchtelingen hebben nog nooit gefietst als ze in Nederland komen.

 

Informatie om vrijwilliger te worden

Belangstellenden kunnen contact opnemen met het kantoor van Humanitas Midden-Groningen aan de Kerkstraat 161 te Hoogezand. Tijdens kantooruren zijn op maandag tot en met donderdag zijn van 9.00 tot 16.00 uur medewerkers aanwezig om informatie te geven. Heeft men geen tijd langs te komen dan kan men bellen. Het telefoonnummer van het kantoor van Humanitas is 0598-383048. Er wordt dan een afspraak gemaakt.

 - einde persbericht –

Ook kan hier informatie aangevraagd worden. Het wordt dan per mail naar u verzonden.

Terug naar het nieuwsoverzicht