Uitreiking Kanskaart

Humanitas hoopt ouderen met kaart attent te maken op eventuele teruggaaf belasting en biedt hen hulp aan om dit aan te vragen. Wethouder Boersma biedt bewoners van het ‘t Hoogholt in Hoogezand de eerste kaart aan. 

Bekend is dat veel ouderen met klein pensioentje belastinggeld kunnen terugkrijgen van het Rijk. Ze moeten dan wel aangifte doen. Veel ouderen hebben vaak, wanneer zij dit zelf niet kunnen doen, schroom om iemand te vragen dit voor hen te doen. Het onderwerp is ook al enkele malen in de Ouderenraad van Midden-Groningen besproken.

Om aan dit probleem iets te doen en de ouderen te wijzen op de mogelijkheid van belastingteruggave is er overleg geweest. Dit resulteerde in dat Humanitas Midden-Groningen een Ouderenkaart heeft laten ontwerpen en drukken. De kaart zal in Midden-Groningen verspreid worden. Op de kaart kan men naam en adres invullen. De kaart moet gezonden worden aan kantoor van Humanitas aan de Troelstralaan 7 te Hoogezand. Men mag ook bellen. Op de kaart staat ook het telefoonnummer van het kantoor van Humanitas. Een vrijwilliger van Humanitas maakt dan contact met de persoon om een afspraak te maken om langs te komen. Indien mogelijk mag men ook zelf langs komen bij kantoor aan de Troelstralaan te Hoogezand. Bij het contact wordt aan de hand van het inkomen gekeken of hij of zij in aanmerking komt voor belastingteruggave. Wanneer dat het geval is wordt samen de aangifte ingevuld en verzonden naar de belastingdienst. Is iemand al in contact met een van de vrijwilligers van Kwartier Zorg en Welzijn dan wordt ervoor gezorgd dat er contact gemaakt wordt met de vrijwilliger van Kwartier Zorg en Welzijn. De gezamenlijke partijen Humanitas, Kwartier Zorg en Welzijn en de Ouderenraad van Midden-Groningen hopen dat zoveel mogelijk ouderen gebruik maken van de geboden dienst en dat zij het geld, waarop zij recht hebben terugkrijgen. 

Humanitas heeft aangegeven dat de vrijwilligers ook kijken of de persoon ook recht heeft op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen of heffingen van het waterschap en of men ook recht heeft op toeslagen en daar nu geen gebruik van maakt. Wanneer dat niet aangevraagd is zal de vrijwilliger dit ook samen met de persoon gaan regelen. En ook aanvragen voor het Meedoenfonds van Midden-Groningen worden meenemen. Al met al een goede dienst voor veel ouderen, die weinig inkomsten hebben, en die door deze dienst het geld waarop zij formeel recht op hebben ook ontvangen. 

Donderdag 31 januari is in de zaal bij de flat ’t Hoogholt aan de Donker Curtiusstraat door wethouder Jan Jakob Boersma van de gemeente Midden-Groningen de eerste kaart aangeboden aan een aantal bewoners.

Terug naar het nieuwsoverzicht