Vluchtelingencoaches

Vluchtelingencoaches bij Humanitas Midden-Groningen begeleiden vluchtelingen met een verblijfsvergunning die een woning hebben gekregen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer, Slochteren of Menterwolde. Ze helpen nieuwkomers in het begin bij het regelen van allerlei praktische zaken, gaan mee naar instanties en geven adviezen. Vluchtelingencoaches zijn het eerste aanspreekpunt voor nieuwkomers in de eerste maanden na het verlaten van het AZC. Ze helpen nieuwkomers zich sneller thuis te voelen in de gemeente.

Veel vluchtelingen hebben van veel zaken nog nooit eerder gehoord, weten misschien nog niet waartoe meterstanden dienen, hebben geen idee van waar je overal geregistreerd moet staan, en missen inzicht in hun financiële (on)mogelijkheden. Daarbij komt dat al deze zaken allemaal tegelijk moeten gebeuren direct na het verlaten van het AZC. Bovendien is men vaak pas heel kort in Nederland en heeft men nog geen kennis van onze maatschappij.  Geen wonder dat deze periode een tijd van chaos en onbegrip is, waarbij men alle hulp en adviezen goed kan gebruiken.

Een coach helpt bij allerlei praktische zaken die in de beginfase van vestiging in een eigen woning moeten gebeuren. Maar een coach is meer; een coach laat ook zien hóé je zaken regelt, hoe je met instanties omgaat, welke procedures er zijn. Daarnaast helpt een coach met het op gang komen in de samenleving, kennismaking met de omgeving en de buren. Een coach geeft tips en legt uit waarom sommige zaken zijn zoals ze zijn. Vluchtelingencoaches helpen nieuwkomers hun weg te vinden, zodat zij hun leven kunnen oppakken hier en zelfstandig kunnen zijn. Terug naar de beginpagina van deze activiteit.