Home-Start

Als gezin maak je weleens een periode door waarin het niet zo goed gaat: ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met familie en vrienden, problemen op je werk, gebrek aan geld of spanning met je partner. Meestal kun je zulke problemen zelf oplossen. Maar soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om te luisteren of een handje helpt bij het goed regelen van praktische zaken. Een vrijwilliger van Home-Start kan dan een steuntje in de rug bieden. Home-Start biedt ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan ouders met ten minste één kind tot en met 18 jaar. Als ouder geef je zelf aan wat jouw behoefte is; jouw vraag staat centraal.

Aanmelden en dan?

Nadat je je hebt aangemeld nemen we vrijblijvend, binnen zeven werkdagen contact met je op. We informeren je dan verder over de mogelijkheden die er voor jou zijn. Aanmelden kan via de onderstaande knop.

Vrijwilliger worden?

We zoeken altijd nieuwe vrijwilligers. Aanmelden kan via de onderstaande knop! Bekijk ook onze openstaande vacature voor dit project:

Dit project is actief in de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Uitgeest en Castricum.

Hoe opvoeden weer leuk kan worden

De bel gaat. Twee vrolijke jochies doen verwachtingsvol de deur open, daar komt Marja aan! Marja is Home-Start vrijwilliger bij Karin, moeder van  zoontjes Bram (6  jaar) en Eric (4 jaar). Ruim een half jaar geleden  heeft zij contact opgenomen met het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het gezin was  net verhuisd en het werd Karin allemaal een beetje teveel thuis alleen met de kinderen. De jeugdverpleegkundige adviseerde haar Home-Start. Marja komt sindsdien een keer per week een paar uur over de vloer en dat geeft heel veel rust.

Moeder Karin: “Ik zag er altijd tegenop om in m’n eentje met twee ondernemende kinderen naar buiten te gaan, ze waren zo druk!  Maar met Marja erbij is het juist leuk. Ieder een kind om achterna te gaan,  heerlijk. Voor mij is leren genieten enorm belangrijk; met Marja erbij hebben we de grootste lol. Marja is aanwezig, geeft steun en begrip. We praten ook over van alles: de opvoeding, koken, leuke dingen om te doen in de buurt... Marja geeft mij voorbeelden of mogelijkheden en dan kijk ik wat bij mijn situatie past. Ik ben nu minder eenzaam. Natuurlijk weet ik dat het ooit een keer overgaat en dat Marja ooit weer weg gaat. Daar ben ik op voorbereid. Maar nu is Marja voor mij echt mijn steun en toeverlaat.”

Marja: “Als vrijwilliger groei je met een gezin mee. Als je eenmaal geaccepteerd bent, word je omarmd met alles erop en eraan. Samen met het gezin probeer ik hun eenzaamheid te doorbreken, contacten te leggen. Dat gaat niet vanzelf, maar steeds weer ben ik verrast over wat mogelijk is. Ik ben zo trots op wat Karin de afgelopen tijd allemaal heeft weten te bereiken, dat geeft mij echt voldoening. Door dit alles ben ik ook persoonlijk heel erg gegroeid. Ik ben bij Home-Start al heel veel mooie mensen tegengekomen en ben er meer voor open gaan staan.”

Werken voor Home-Start is verrijkend. Je komt in contact met bijzondere mensen, andere gewoonten en culturen. Door Home-Start word je bovendien goed begeleid. Voordat je als vrijwilliger aan de slag gaat, krijg je eerst een gedegen training, zodat je gezinnen goed voorbereid kunt ondersteunen. Je ontvangt professionele begeleiding van de coördinator die bovendien regelmatig interessante themabijeenkomsten organiseert, waardoor je steeds verder kunt groeien in je werk. Tijdens de terugkombijeenkomsten wissel je ervaringen uit met de andere vrijwilligers. Zo kun je van elkaar leren.

Ben je je zelf ouder/ en of heb je ervaring met opvoeden van kinderen en spreekt Home-Start je aan? Humanitas Noord-Kennemerland is voor de diverse locaties op zoek naar vrijwilligers m/v voor het project Home-Start. Home-Start is er voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Als vrijwilliger ben je gemiddeld een jaar lang, wekelijks een paar uur bij een gezin. De  vrijwilligerstraining  van 6 bijeenkomsten gaat van start in oktober/november op de donderdagochtenden  op het kantoor van Humanitas in Alkmaar en/of de maandagavonden in het Gemeentehuis in Heerhugowaard. Voor informatie: neem contact op met een van de coördinatoren van Home-Start, Henriette Onnes: 06 28969095 of kijk op www.home-start.nl