Noord-Kennemerland

VPTZ NHN

Aandacht voor de naasten tijdens het proces van mensen die ernstig ziek zijn

De vrijwilligers die zich inzetten bij mensen die ernstige ziek zijn en verkeren in het onvermijdelijke einde, zijn er ook voor u als naasten. Juist ook in deze cirkel kan de vrijwilliger er voor u zijn.

Zie onderstaande reactie:

Mevrouw X kreeg tussen maart en september geregeld bezoek van een vrijwilliger, omdat haar man ongeneeslijk ziek was. “Ik had er wel een abonnement op willen nemen. Het is heel fijn als je iemand hebt die het werk uit handen kan nemen. Zodat je jezelf weer wat aandacht kan geven. Als je man ziek is, word je daar namelijk helemaal door opgeslokt”. Dhr X was echter een man die graag zelf de touwtjes in handen wilde houden. “Hij had kanker”, zegt mevrouw, “maar wilde heel graag zelf nog dingen doen. Terwijl dat eigenlijk niet meer kon. Maar dat legde zo’n ballast op ons sociale leven dat ik daar heel veel moeite mee had. Daarom vond ik het ook erg prettig dat er een vrijwilliger langs kon komen, om ons te ondersteunen”. Volgens mevrouw is de aanwezigheid van een vrijwilliger meer dan nodig als je in een situatie als de hare terechtkomt. “Het klinkt heel simpel, maar als de vrijwilliger langs kwam en ik even weg kon om te schilderen of dat ik naar mijn schrijfclubje kon, dan deed me dat heel erg goed. Mijn aandacht was dan even ergens anders en dan kreeg ik weer energie om de situatie met mijn man aan te kunnen. Mijn man wilde thuis sterven en mijn dochters wonen in Utrecht en Eindhoven, die konden dus niet binnen de kortste keren op de stoep staan als ik ze nodig had. Daarom was de komst van de vrijwilliger ook zo fijn”. Maar meneer vond het niet zo nodig. Toen de vertrouwdheid groeide tussen mijn man en de vrijwilliger was het goed. Na het overlijden betekent het niet dat de relatie die de vrijwilliger en de naasten hebben opgebouwd wordt afgebroken. De vrijwilliger is nadat meneer is overleden nog verschillende keren geweest. Mevrouw kon haar verhaal rondom het overlijden van haar man met de vrijwilliger delen, “de vrijwilliger liep nog een stukje mee met mij, op mijn eenzame weg”.

 

Onze vrijwilligers geven u persoonlijke aandacht omtrent de veranderde relatie, het onvermijdelijke einde van u dierbare, en nazorg na het overlijden.

 

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Gloria Tijm (06 13950431) of  Ria Vink (06 24788210) coördinatoren van VPTZ NHN Humanitas. Of kantoor 072 5401800.