Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg

‘Er zijn’ als het er om gaat!

Wanneer een mens te horen heeft gekregen dat het einde nabij is, is dat zwaar. Sterven hoort, net als geboren worden, bij het leven. Dat is gemakkelijk gezegd. Thuis sterven, in hun eigen bed, dat is wat veel mensen wensen. Maar soms is er net tekort steun binnen het netwerk en kunnen de goed opgeleide vrijwilligers van de palliatieve terminale zorg helpen. Ze bieden tijd, aandacht en ondersteuning aan degene die gaat sterven en diens naasten.

Laat niemand in eenzaamheid sterven.

VPTZ vrijwilligers zijn een goede en onbevooroordeelde schakel tussen de ernstige zieke, de mantelzorgers  en de professionals. Met als uitgangspunt dat er geen grote woorden nodig zijn maar een klein gebaar al volstaat. De vrijwilliger neemt geen  professionele taken over maar geeft aandacht, luistert en signaleert. De vrijwilliger volgt de Humanitas waarden: eigen verantwoordelijkheid, eigen regie, gelijke behandeling, ieder mens is uniek.

Ervaring van een mantelzorger:

"De aanwezigheid van een vrijwilliger was meer dan nodig als je in een situatie als de mijne terechtkomt als mantelzorger. Het klinkt heel simpel, maar als de vrijwilliger langs kwam en ik even weg kon om te schilderen of dat ik naar mijn schrijfclubje kon, dan deed me dat heel erg goed. Mijn aandacht was dan even ergens anders en dan kreeg ik weer energie om de situatie met mijn man aan te kunnen”.

“Mijn man wilde thuis sterven en mijn dochters woonden in Arnhem en Eindhoven, die konden dus niet binnen de kortste keren op de stoep staan als ik ze nodig had. Daarom was de komst van de vrijwilliger ook zo fijn. Na het overlijden betekent het niet dat de relatie, die ik had met de vrijwilliger, wordt afgebroken. Ik kon mijn verhaal rondom het overlijden van mijn man met de vrijwilliger delen, zij liep nog een stukje met mij mee, op mijn eenzame weg."

Aanmelden en dan?

Nadat je je hebt aangemeld nemen we vrijblijvend, zo snel mogelijk contact met je op. We informeren je dan verder over de mogelijkheden die er voor jou zijn. Aanmelden kan via de onderstaande knop. Klik hier voor onze folder.

Vrijwilliger worden?

We zoeken altijd nieuwe vrijwilligers. Aanmelden kan via de onderstaande knop! Bekijk ook onze openstaande vacature voor dit project:

Dit project is actief in de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Schagen, Den Helder en Hollands Kroon.

 

 

Samen van betekenis

Korte impressie van wat VPTZ inhoudt.

//www.youtube-nocookie.com/embed/PZtpHoXIhb4