Mamsclub

De eerste keer naar de Humanitas Mamsclub…

Onwennig en een beetje nerveus wandelen de eerste moeders binnen, de eerste keer bij de Mamsclub.  Zwanger, en met heel veel vragen en heel veel behoefte aan contact. Wat kunnen ze verwachten? Wie zal er zijn? Wie zijn die andere vrouwen?

Voorzichtig beginnen we het gesprek. Wie ben je, waar kom je vandaan? Hoe lang ben je zwanger? Hoe verloopt je zwangerschap? Wat is er zo fijn aan, en wat is lastig? Hoe is het contact met de verloskundige? Is je familie en je man betrokken?

Heel langzaam maar zeker breekt het ijs. Er wordt voorzichtig gelachen. Soms is er een traan.

Aan het eind van de eerste bijeenkomst reiken de vrouwen over de tafel heen naar elkaars armen. Ze houden elkaar vast. En ze vertellen elkaar hoe blij ze zijn dat de ander er is. Om te delen hoe je je voelt, om te herkennen dat het niet raar is wat je voelt en ervaart. En om te weten dat er een plek is waar je naar toe kunt met al je vragen en onzekerheden. En om te weten dat er meer vrouwen zijn zoals jij!

Wat is de grote meerwaarde van Mamsclub?

‘Ontmoeting‘ tussen de moeders onderling is een grote meerwaarde van de mamsclub. Maar ook het vroegtijdig signaleren van eventuele problemen is belangrijk, zodat een moeder tijdig kan worden doorverwezen naar bijvoorbeeld maatschappelijk werk of opvoedondersteuning. ‘Het leuke is; het zijn mensen van verschillende achtergronden en ze leren zoveel van elkaars culturen en manieren van aanpak! Hoe je omgaat met je moederschap en je baby is niet in alle culturen gelijk. De tips uit het consultatiebureau zijn soms anders dan wat de moeders vanuit hun eigen cultuur kennen of hebben meegekregen. Het heeft écht grote meerwaarde dat moeders in de Mamsclub herkenning kunnen vinden, maar ook culturele verschillen kunnen delen. Hieruit ontstaan de mooiste verhalen en vriendschappen

Terug naar het nieuwsoverzicht