Naamsverandering Voorleesproject!

Het Voorleesproject Alkmaar van Humanitas verandert van naam. Vanaf heden gaat dit project verder onder de naam VoorleesExpress Alkmaar! De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen.

 

De VoorleesExpress is in 2006 gestart door de zussen Anne en Marieke Heinsbroek. Van Utrechts initiatief is de VoorleesExpress uitgegroeid tot een landelijk netwerk in meer dan honderd Nederlandse gemeenten. De VoorleesExpress heeft geen winstoogmerk en heeft in de afgelopen tien jaar meer dan 26.000 gezinnen begeleid. 

 

Inzetten op gelijke kansen in het onderwijs

Kinderen in Nederland blijken ongelijke kansen te hebben in het onderwijs. Ze hebben niet dezelfde mogelijkheden op een succesvolle schoolloopbaan, ook al zijn ze even slim. Bij gelijke intelligentie is het  bepalend uit welk gezin je komt. Als jouw ouders laagopgeleid zijn en je thuis weinig gestimuleerd wordt, heb je minder kans op een succesvolle onderwijscarrière. 

 

Voorkomen van laaggeletterdheid

Bijna 15% van de jongeren heeft een taalachterstand en heeft grote moeite met het begrijpen van de inhoud van hun schoolboeken. Om te voorkomen dat jongeren en volwassenen laaggeletterd worden, moet je investeren in preventie. Ouders die hun kinderen actief stimuleren bij hun taalontwikkeling, door veel voor te lezen en ze aan te moedigen zelf te lezen, zorgen ervoor dat hun kinderen leesvaardiger zijn. Hierdoor presteren deze kinderen beter op school. Deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop aanwezig. 

 

Vrijwilligers

De VoorleesExpress bestaat dankzij vrijwilligers. Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin in de buurt. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers! Wil je je aanmelden als vrijwilliger of wil je meer weten over de VoorleesExpress? Kijk dan op www.voorleesexpress.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht