De kunst van er zijn!

Vrijwilligers die zich inzetten bij mensen in de laatste levensfase verstaan de kunst van ‘er zijn‘, en weten dat het moet ‘klikken’ bij de mensen waar zij heen gaan.

Ria Vink en Gloria Tijm zijn trots op hun missie 'de kunst van er zijn'. "We zouden best in ons werkgebied in meerdere instellingen vrijwilligerswerk willen doen. Gelukkig begint het te groeien, maar het vraagt veel om onze missie te verkondigen. De vrijwilligers hebben veel verborgen kwaliteiten. Ze bezitten een warm hart, veel levenswijsheid en levenservaring. Als wij hen vragen is niets hen teveel."

De kunst van 'er zijn' in het verpleeghuis.

Rita Nieuwdorp vrijwilliger bij VPTZ NHN Humanitas: "Ik kwam  Ria Vink tegen en ze vroeg mij of ik interesse had om vrijwilliger te worden bij mensen in het verpleeghuis in de laatste levensfase. Ik heb er geen minuut spijt van gehad dat ik dit werk doe. Een helpende hand uitsteken is iets heel moois. Ik heb een keer gewaakt bij een oudere dame. Kort nadat zij was overleden en ik een keer boodschappen deed in het winkelcentrum, werd ik aangehouden door haar dochter. Ze bedankte mij voor mijn inzet, want het gaf haar het gevoel dat haar moeder niet in eenzaamheid is gestorven, en zij kon op dat moment ook even aandacht geven aan haar gezin. Dat zijn de krenten in de pap."

De kunst van 'er zijn' thuis.

Karin Kienstra volgt op dit moment de cursus Stervensbegeleiding in Utrecht en hoopt binnenkort daarvoor te slagen. "Ik kom graag bij de mensen thuis. Mijn eerste inzet was bij een ernstig zieke dame, best spannend. Zodat haar man even weg kon gaan, en hij niet het gevoel kreeg dat hij zijn vrouw alleen zou laten. Maar voordat ik echt aan de gang ging, kreeg ik eerst een introductie training van de VPTZ NHN zodat ik niet zonder voorbereiding aan de slag zou gaan!"

Terug naar het nieuwsoverzicht