Stage-ervaringsverhalen

Maaike

Ik heb bij Humanitas mijn derdejaars stage gelopen. Dit was een uitdagende en afwisselende stage. Er zat veel variatie in de werkzaamheden en elke dag leerde ik iets nieuws. Het ene moment had ik veel contact met ouders en kinderen en het andere moment was ik bezig met de begeleiding van vrijwilligers. Ook kreeg ik vanuit Humanitas genoeg ruimte om aan mijn schoolopdrachten te werken.

Humanitas is een organisatie waar stagiaires vrijheid krijgen om hun expertise in te kunnen zetten en waar gelijkwaardigheid voorop staat. Mijn begeleider was zeer toegankelijk. Zij heeft tijd en ruimte genomen om mij zo goed mogelijk te begeleiden. Hierdoor heb ik mezelf optimaal kunnen ontwikkelen tot een professional. Ik heb al heel wat stages gehad, maar mijn stage bij Humanitas valt niet te overtreffen.

Puck

Ik ben Puck. Ik ben 21 jaar oud en ik doe de opleiding Social Work. Sinds vorig jaar september loop ik stage bij Humanitas. Daar ben ik betrokken bij het Voorleesproject. Ik vind dit heel erg leuk om te doen, omdat ik op deze manier in contact kom met verschillende culturen. Ik begeleid een Somalisch en Syrisch gezin die heel erg blij zijn met de hulp en begeleiding die ik als vrijwilliger kan bieden. Ik zou dit iedereen willen aanraden, omdat je erg blij wordt van dit vrijwilligerswerk.

Lucy

Mijn naam is Lucy en ik loop dit schooljaar stage bij het project Spel aan Huis van Humanitas. Met Spel aan Huis bezoek je de gezinnen en stimuleer je de ontwikkeling van de kinderen met behulp van spel. Voor mij persoonlijk was het best spannend om alleen naar de gezinnen toe te gaan, maar het went snel. Het positieve aan deze stage is dat er erg veel ruimte is voor jouw eigen inbreng en je bent voornamelijk zelfstandig aan het werk. Wat ik wel een prettig idee vond tijdens mijn stage was dat ik er niet alleen voor stond. Als het even niet liep in mijn gezin kon ik altijd tips vragen bij de andere stagiaires en bij mijn begeleider. Wat ik erg leuk vind aan stage bij Spel aan Huis is dat je achteraf goed kan zien welke ontwikkelingen het gezin heeft doorgemaakt door jouw aanwezigheid. Het gaat met kleine stapjes maar uiteindelijk zijn er erg veel positieve veranderingen te zien.

Ik zou deze stage aanraden om een paar redenen. Ten eerste leer je super veel door de bezoeken die je elke week doet. Je bent vanaf het begin van je stage zelfstandig bezig en je hebt veel vrijheid. Door de goede begeleiding die er is heb je ook niet het idee dat je in het diepe wordt gegooid en alles zelf maar moet uitzoeken. Ten tweede bouw je een hele leuke en gezellige band op met de kinderen en ouders van het gezin waar je elke week heen gaat. Ik kijk er altijd erg naar uit om weer op bezoek te gaan. Dus hou je van spelen, ben je creatief en wil je wat leren op het gebied van opvoeden en opgroeien? Kies dan voor de stage Spel aan Huis van Humanitas!

Leia

Ik ben tevreden met mijn stage bij Spel aan Huis. Ik ben erg blij met mijn coördinator, zij is toegankelijk en professioneel wat het erg fijn maakt om met haar te werken. Als ik vragen heb, of tegen dingen aanloop is er vaak ruimte en tijd voor een gesprek. En wat ik erg waardeer aan deze stageplek is dat er ruimte is voor je eigen ontwikkeling en begrip voor het proces wat daar bij hoort.

Ik zou deze plek, dit project zeker aanraden voor iedereen die zich wil inzetten voor het preventieve sociale werk. Houd er dus wel rekening mee dat dit om preventieve werkzaamheden gaat. Je zult dus te maken krijgen met laagdrempelige problematiek. Er zijn natuurlijk gezinnen met iets complexere problematiek, maar je moet dit zien als een voortraject. Al met al een warme, fijne organisatie met mooie initiatieven en genoeg uitdaging, zeker een aanrader! 

Anouk

Mijn naam is Anouk en als tweedejaars student Social Work loop ik stage bij Humanitas Spel aan Huis in Langedijk.

Deze stage heb ik gevonden door middel van de stagemarkt die bij ons op school gehouden werd. Omdat ik heel graag wat extra ervaring op wilde doen met de doelgroep kinderen, besloot ik om te solliciteren bij Humanitas Spel aan Huis.

Aan het begin van de stage krijg je een aantal cursussen die je gedurende de stage kunnen helpen. Een voorbeeld hiervan is de cursus gespreksvoering, waarbij je leert hoe je een gesprek kunt voeren met ouders die bijvoorbeeld bij het spelbezoek helemaal niet betrokken zijn.

Als spelbegeleidster kun je te maken krijgen met verschillende culturen en verschillende doelgroepen, wat erg leerzaam is. Je leert bijvoorbeeld hoe je het beste kunt communiceren als er sprake is van een taalbarrière. Daarnaast leer je ook wat over spel, de verschillende ontwikkelingsgebieden en hoe je deze spelenderwijs kunt observeren. Tijdens de observatieperiode is het de bedoeling dat er een speelplan gemaakt wordt. In dit speelplan ga je kijken naar de ontwikkelingsgebieden en vergelijk je deze met het observatieschema. Aan de hand van de observaties ga je doelen stellen rondom spelontwikkeling. Gedurende de periode ben je bezig met het behalen van de doelen. Zelf heb ik mijn stage bij Spel aan Huis als erg leerzaam ervaren.

 

Terug naar overzicht