Noord-Limburg

Cursus BOR

In de regio Noord en Midden Limburg start weer een BOR (Begeleide omgangsregeling) cursus voor vrijwilligers die zich willen inzetten voor BOR, de ondersteuning aan ouders en kinderen na een scheiding.

Woensdag 1 juni start deze nieuwe cursus. 

De overige cursusdata staan gepland op woensdag 8,15 en 22 juni bij Humanitas in Venlo.

Opzet van de cursus (Limburg) ziet er als volgt uit:

Dag 1:  woensdag 1 juni  

Deze dag maken we kennis met elkaar door verwachtingen en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast maken we kennis met BOR en staan we stil bij de geschiedenis van BOR, het doel en de kaders.

Na de lunchpauze zal er aandacht zijn voor de methodiek van BOR en de rol hierin van de vrijwilliger.

Een ervaren vrijwilliger komt iets vertellen over zijn ervaring bij de BOR.

 

Dag 2: woensdag 8 juni

De tweede cursusdag geven we jullie een indruk van de context van BOR, de wettelijke regels en organisaties rondom BOR. In de middag gaat het over kinderen in echtscheidingssituaties.

Twee medewerkers van de Raad voor de kinderbescherming zullen ons informeren over de emotionele betekenis/ gevolgen van een echtscheiding voor kinderen.

  

Dag 3: woensdag 15 juni

Dit zal een cursusdag worden onder begeleiding een ervaren vrijwilliger bij Humanitas en trainers op het gebied van communicatie.Aandacht zal er zijn voor sociale vaardigheden; de rol en de grens van de vrijwilliger. Hoe geef je steun in de rug, hoe blijf je buiten het conflict van de ouders, hoe zorg je ervoor dat het belang van het kind voorop blijft staan?

 

Dag 4: woensdag 22 juni

Deze cursusdag bespreken we samen of je je voldoende toegerust voelt om gescheiden ouders en kinderen te ondersteunen. Ook maken jullie kennis met de organisatie Humanitas wat betreft de missie, werkwijze en uitgangspunten van Humanitas in relatie tot BOR.In de middag zal een kinderrechter uitleg geven over rechtszitting, ouders en advocaten. Middels rollenspel e.d. wordt er meer inzicht gegeven wat dit voor ouders en kinderen kan betekenen, daarna een verhaal met alle mogelijkheid om vragen te stellen.

We sluiten de introductiecursus middel een certificaat feestelijk af.

Locatie Humanitas Heutzstraat 11, 5913 AH Venlo.

We starten om 09.30 uur en eindigen uiterlijk om 16.00 uur.

Wat ga je doen na de cursus?

Na de cursus ga je gescheiden ouders helpen bij het afspreken én nakomen van een omgangsregeling, ook bij spanningen. Jouw doel is om te werken aan een positieve, ontspannen sfeer, waarin kind en ouders zich vrij en ontspannen voelen bij elkaar. Want ieder kind heeft het recht op omgang met beide ouders.

Interview met Leo Heldens van Humanitas over BOR, klik hier.

 

 

Terug naar overzicht